Wpis z mikrobloga

@ciapatyplisdontbrejkmajhart masło albo oliwa na patelnie, świeży szpinak na patelnie, dużo pieprzu, soli, czosnek (może być granulowany) i smażyć krótko aż zwiędnie. Świeży szpinak albo mrożony zwinięty w takie kosteczki możesz też spokojnie dodawać na koniec do większości gulaszu.

Czipsy z jarmuż. Wymieszaj oliwę z ulubionymi przyprawami, obierz jarmuż z łodyg i podrzyj na mniejsze kawałki, wymieszaj dobrze z oliwą z przyprawami, rozłóż na blaszce (najlepiej na kratce) i wstaw do
  • Odpowiedz
@ciapatyplisdontbrejkmajhart: ogarnij jak się robi dobry winegret (oliwa, ocet, musztarda, dowolne przyprawy takie jak sol/pieprz/zioła/czosnek itd) i dodawaj do szpinaku.

Co do szpinaku to bardzo lubię wersję po koreańsku. Do blanszowanych/podsmażonych liści dodajesz olej sezamowy, sos sojowy i surowy (ważne) czosnek. Nie wiem dlaczego to dobrze tak działa ze sobą, ale tak jest

Jarmuż to generalnie ciężko. Jak lubisz ziemniaki to polecam Stamppot czyli utłuczone ziemniaki z jarmużem
  • Odpowiedz
@ciapatyplisdontbrejkmajhart: mozesz zmieszac awokado miekkie rozciapane z pokrojoną swiezą zieleniną, szpinakiem rukolą albo inną roszponką i z odrobiną soku z cytryny lub limonki i solą. Mozna dopasić jeszcze posiekane szczypior albo/i natke pietruszki, prazone orzechy wloskie lub pestki dyni, sol pieprz, czosnek albo/i swieza papryczkę chili jak lubisz ostro i dostajesz zacną pastę/guacamole inspirowaną muffinem z awokado w maku. Mozna sobie do tego umazyc boczku, zrobic plaski omlet, smarujesz go
  • Odpowiedz