Wpis z mikrobloga

Bóg nie istnieje, bo co, nagle sobie przyszedł i z p---y się stworzył wszechświat? To skąd on się niby miał wziąć? Chłopy, coś mi tu nie gra. Zapraszam do dyskusji

• 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rasTt4 Ja tam nie jestem zbyt wierzący, ale tu moje myślenie jest w drugą stronę.

Wszechświat się wziął z niczego? Nie no to musiał być jakiś odwieczny Bóg ewidentnie tak o jako siła wyższa
  • Odpowiedz
@Wormwood33: Dużo zjawisk w naturze na pierwszy rzut oka się bierze z niczego. Za powstanie wszechświata może odpowiadać siła której jeszcze nie rozumiemy. Możesz tą siłę nazwać Bogiem jeśli lubisz ale nadawanie jej jakiegoś religijnego aspektu jest moim zdaniem głupie.
  • Odpowiedz
@Dinek30 sny to wytwór naszej wyobraźni a ja byłem świadomym
rozumiem że nie wierzysz ale Boga bo po prostu trzeba wpuścić go do swojego serca
sam kiedyś nie wierzyłem bo jak miałem 8 lat to modliłem się by rodzice się zeszli znowu ale nie zeszli więc uznałem że Boga nie ma i do 19 roku życia nie wierzyłem ale potem wydarzyło się coś co sprawiało że otworzyłem się na wiarę i
  • Odpowiedz
@lvbie_placki: Wszystko co odbieramy jest wytworem naszego mózgu. Za wszystko co widzimy, słyszymy i czujemy odpowiada chemia w mózgu. Jeśli odpowiednio go "stymulować" to można i zobaczyć latającego dinozaura i być przekonanym że to prawda. Nie wierzę w Boga i nie sądzie że uwierzenie jakkolwiek zrobi ze mnie lepszego człowieka. Moim zdaniem ludzie którzy opierają całą swoją dobroć i moralność na religii są co najmniej niepokojący. Nie zrozum mnie też
  • Odpowiedz
@rasTt4: Bóg sobie znikąd nie przyszedł ani się nie wziął. On po prostu był od zawsze. Tak po prostu, domyślnym stanem jest istnienie Boga - osobowego, nie jakiejś "siły natury" itp. My jako stworzenie nie ogarniamy, że byt może nie mieć swojego początku - bo sami zostaliśmy stworzeni, mamy konkretny początek, chociaż nasze dusze nie mają końca - również dzięki łasce Boga.

@eugeniusz_geniusz Bóg nie jest nielogiczny, dlatego ta
  • Odpowiedz
@Dinek30 nie jestem katolikiem i chyba nawet nie wiesz, o co mi chodzi. Na podstawie jednego pytania, którego kontekstu nie znasz, wystawiasz opinię o całej grupie ludzi, do której ja nawet nie należę, a później sam wyzywasz innych od głupków. Odpowiesz mi na pytanie? Jest ktoś, kto Cie kocha? Mama, tata, babcia, siostra?
  • Odpowiedz