Wpis z mikrobloga

Zaczynam powoli rozumieć dlaczego #linux nigdy nie będzie systemem przyjaznym zwykłemu śmiertelnikowi xD

Wpadłem na pomysł rozwoju osobistego ze nauczę się trochę o lokalnych llm i zrobię fine tuning modeli do wykrywania obiektów

Kupiłem komputer zainstalowałem ubuntu ( ponieważ wszyscy na Reddit mówili że do takich rzeczy tylko Linux )

Po odpaleniu najnowszego Ubuntu 24 byłem w szoku
Szybkość działania przejrzysty intuicyjny
Jak mac
Odrazu przeszedłem do podstawowej czynności czyli włączyć pulpit zdalny rdp

Jestem już po 6 godzinach zabawy z tym gownem
Czuję się wyczerpany ten system nie jest dla ludzi ceniących swoj czas

Miało być prost - przełącznik włączania rdp
Cudownie
W realu
Raz działał później przestał działać zaraz robię instalacje Windows bo chyba oszaleje xD

#linux #infoematyka #uczeniemaszynowe
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gadatos:

Odrazu przeszedłem do podstawowej czynności czyli włączyć pulpit zdalny rdp

To nie jest podstawowa czynność bo jest zależna od połączenia z innymi systemami które mogą powodować błędy. A jeśli ty zainstalowałeś dzisiaj Ubuntu to prawdopodobnie nie wiesz nawet gdzie jest syslog.

Na początek odpal sobie jakiś model z Hugging Face. To powinno działać bezproblemowo. Jak to będzie działać przejdź do fine tuning.
  • Odpowiedz
  • 1
@gadatos serio? Ubuntu Software Center, w polu z lupa wpisz RDP, wyskoczy ci chyba xrdp, instalujesz i działa. No prościej się nie da.
  • Odpowiedz
czyli włączyć pulpit zdalny rdp

@gadatos: po pierwsze to nie używaj w Linuxie żadnego rdp bo to jakieś chyba twoje przyzwyczajenie z Windowsa. Po drugie zainteresuj się tigervnc - instalacja tego i wystarczający setup aby fajnie działało to jakieś 20 minut czasu i działa. Zapytaj chatgpt jak będziesz mieć problem https://wiki.archlinux.org/title/TigerVNC

Nie masz doświadczenia w stawianiu zdalnych pulpitów typowo dla UNIXów i stąd twoja irytacja. Najważniejsze to zmień podejście z
  • Odpowiedz
  • 0
@gadatos w gnomie (Ubuntu też) jest wbudowana natywna obsługa rdp, które działa bardzo dobrze, sam z niego bardzo często korzystam, jedyny minus to taki że użytkownik musi być zalogowany i musi mieć podpięty monitor (ja u siebie w serwerze używam takiego dummy HDMI za 9 zł). Jestem z tego bardzo zadowolony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Zaczynam powoli rozumieć dlaczego #linux nigdy nie będzie systemem przyjaznym zwykłemu śmiertelnikowi xD ... Kupiłem komputer zainstalowałem ubuntu ... byłem w szoku, szybkość działania, przejrzysty intuicyjny, jak mac...

@gadatos: To nie Ubuntu, to SSD.
  • Odpowiedz
Próbowałem tiger Vnc

Nawet go nie wykrywa a usługa niby dziala jest dostępna port jest odblokowany xd

@gadatos: do tigervnc musisz mieć klienta vnc a nie rdp
  • Odpowiedz
  • 0
@gadatos zobacz ufw, albo jak jesteś konsolarz to wylistuj tablice iptables, czy nie masz zablokowane na firewallu.
I standardowo z drugiego kompa przy odpalonym xrdp zaloguj się telnetem, zobacz czy usługa się wita
  • Odpowiedz
@gadatos: RDP i inne pulpity zdalne obecnie działają kiepsko. Przyczyną jest wykorzystanie Waylanda, który wywraca działanie zdalnego wyświetlania i kontroli na głowie. Jak masz duże problemy, to musisz zmienić Waylanda na Xorga i powinno działać 9moga za to pojawić się inne problemy). RDP nie jest też zbyt rewelacyjnie działającym protokołem pod Linuksem. Osobiście korzystam NoMachine jako pulpitu zdalnego i też działa ledwo-ledwo.

@Moroder niby zamknięty, ale MS sobie radzi
  • Odpowiedz
@gadatos: Podejrzewam jednak, że rzeczony "zwykły śmiertelnik", gdyby nawet potrzebował zdalnego pulpitu, to wykorzystałby aplikację zainstalowaną do tego domyślnie w systemie. Względnie użyłby jakiegoś zewnętrznego oprogramowania, jak teamviewer. Nikt też nie mówił, że trening modeli jest czymś, co przeciętny użytkownik komputera powinien ogarnąć.

A tak btw, to linuxami najlepiej się steruje po ssh, o ile nie jesteś przyspawany do gui.
  • Odpowiedz