Aktywne Wpisy

ibleedforyou +822
Twoja stara mieszka w bloku rysunkowym

Małe przypomnienie:
Jeśli umrzesz dziś, w ciągu kilku dni ktoś inny zajmie twoje miejsce. Weź urlop. Korzystaj z L4, gdy tego potrzebujesz.
Wyłącz powiadomienia po pracy.
Postaw siebie na pierwszym miejscu.
Jeśli umrzesz dziś, w ciągu kilku dni ktoś inny zajmie twoje miejsce. Weź urlop. Korzystaj z L4, gdy tego potrzebujesz.
Wyłącz powiadomienia po pracy.
Postaw siebie na pierwszym miejscu.

Wpadłem na pomysł rozwoju osobistego ze nauczę się trochę o lokalnych llm i zrobię fine tuning modeli do wykrywania obiektów
Kupiłem komputer zainstalowałem ubuntu ( ponieważ wszyscy na Reddit mówili że do takich rzeczy tylko Linux )
Po odpaleniu najnowszego Ubuntu 24 byłem w szoku
Szybkość działania przejrzysty intuicyjny
Jak mac
Odrazu przeszedłem do podstawowej czynności czyli włączyć pulpit zdalny rdp
Jestem już po 6 godzinach zabawy z tym gownem
Czuję się wyczerpany ten system nie jest dla ludzi ceniących swoj czas
Miało być prost - przełącznik włączania rdp
Cudownie
W realu
Raz działał później przestał działać zaraz robię instalacje Windows bo chyba oszaleje xD
#linux #infoematyka #uczeniemaszynowe
To nie jest podstawowa czynność bo jest zależna od połączenia z innymi systemami które mogą powodować błędy. A jeśli ty zainstalowałeś dzisiaj Ubuntu to prawdopodobnie nie wiesz nawet gdzie jest syslog.
Na początek odpal sobie jakiś model z Hugging Face. To powinno działać bezproblemowo. Jak to będzie działać przejdź do fine tuning.
@gadatos: po pierwsze to nie używaj w Linuxie żadnego rdp bo to jakieś chyba twoje przyzwyczajenie z Windowsa. Po drugie zainteresuj się tigervnc - instalacja tego i wystarczający setup aby fajnie działało to jakieś 20 minut czasu i działa. Zapytaj chatgpt jak będziesz mieć problem https://wiki.archlinux.org/title/TigerVNC
Nie masz doświadczenia w stawianiu zdalnych pulpitów typowo dla UNIXów i stąd twoja irytacja. Najważniejsze to zmień podejście z
@fervi jest przełącznik ale do rdp
@armin-van-kutonger
Na codzień obsługiwałem Ubuntu przez ssh
Mam w firmie 10 serwerów wszystkie działają na Ubuntu ale wszystkie działają głównie
@gadatos: To nie Ubuntu, to SSD.
@gadatos: do tigervnc musisz mieć klienta vnc a nie rdp
I standardowo z drugiego kompa przy odpalonym xrdp zaloguj się telnetem, zobacz czy usługa się wita
źródło: image
Pobierz@Moroder niby zamknięty, ale MS sobie radzi
Czyli temu mi nie chciało działać może 🤔
Testowałem na wbudowanym w Mac OS ewentualnie prhowalem Real vnc i obydwie aplikacje kliencie nie łączyły się
Raz mi zadziałało normalnie się zalogowało
Później przestało działać
A tak btw, to linuxami najlepiej się steruje po ssh, o ile nie jesteś przyspawany do gui.