Aktywne Wpisy

Duzy_Kotlet +111
Powi3m normalności :)
#tinder
#tinder

źródło: temp_file9188913682122278694
Pobierz
Duzy_Kotlet +30

źródło: temp_file8627646162584045317
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file9188913682122278694
Pobierzźródło: temp_file8627646162584045317
PobierzWykop.pl
I teraz do rzeczy: spór oczywiście otwarty, zgodnie z sugestią doradcy allegro przesyłka została zareklamowana u przewoźnika. Ten reklamację oczywiście odrzucił podając "niedostateczne zabezpieczenie przesyłki" jako powód jej zniszczenia. Allegro oczekuje, że "się jakoś dogadamy", oferując "allegro protect" jako wyjście. I tu moje pytanie: z opisu regulaminu wynika, że allegro protect jest zawsze windykowane ze sprzedającego, więc nie bardzo mnie to urządza. Jednakże wiem też, że nie zawsze tak bywa, mój znajomy miał spór z kupującym, gdzie też wina była nieewidentna (a raczej na kilometr było widać, że kupujący wali ściemę, ale widać był mocno upierdliwy), skończyło się tak, że kupujący dostał zwrot, a znajomego nijak o to nie ścigali.
Pytanie: co w tej sytuacji możemy zrobić? Zleceniodawcą wysyłki jest Allegro (wysyłka na paczkomat allegro), oni powinni dyskutować z kurierem, który te ich automaty obsługuje, nie my. Przesyłka według regulaminu jest ubezpieczona, chcemy skorzystać z tego ubezpieczenia, tylko kurcze wychodzi na to, że to ubezpieczenie jest bytem wirtualnym. Czy jest szansa, że jeśli kupujący skorzysta z allegro protect, uniknę windykacji? Konto mogą mi zawiesić, szczerze mówiąc już tak rzadko na allegro coś wystawiam, że nawet się ucieszę, jeśli Allegro już tak bardzo ma w dupie drobnych sprzedających, to ja chyba ich będę miał w dupie też.
#allegro
Zacznij od odwołania się od decyzji operatora pocztowego. Większość operatorów przeważnie odrzuca pierwszą reklamację, licząc na to, że zgłaszający się nie odwoła.
Jeżeli chodzi o ubezpieczenie, to aby zadziałało, operator musi uznać reklamację. Ubezpieczenie działa na zasadzie winy.
A i w przypadku usługi Allegro One, operatorem jest Allegro. Dla nadawcy nie ma znaczenia czy operator realizuje usługi samodzielnie, czy zleca je innemu operatorowi lub spedytorowi. Taki DPD czy UPS działa
Także wysyłaj odwołanie powołując się właśnie na to jak było zabezpieczone, że wszystko było zabezpieczone wg wytycznych przewoźnika.
Pamiętaj żeby w dyskusji Allegro pilnować terminów. Przed upływem 14 dni od otwarcia dyskusji musisz odrzucić reklamację, bo inaczej Allegro z automatu przyklepie Ci nierozpatrzenie w terminie i Cię obciążą. Przed 14 dniami odrzucasz z informacją,
Gdyby to był zakup konsument - konsument to wtedy Ciebie nie obchodzi przesyłka i to Kupujący składa reklamację do firmy kurierskiej.
Ale sugerując się, że mówisz w liczbie mnogiej, to pewnie zakup był od firmy.
Co do Allegro i ich roli, to jest ona mglista, żeby nie
@wypokpok: nie, sytuacja jest konsument-konsument, pisałem "my" mając na myśli mnie i kupującego, bo szczęśliwie obaj tu stoimy na zgodnym stanowisku, nie ma sporu kupujący vs sprzedający, tylko kupujący i sprzedający vs przewoźnik.
Jeżeli wysyłka była przez Allegro One (nie ma znaczenia czy był to One Kurier, One Box czy One Punkt), to zgodnie z regulaminem usługi, operatorem usługi jest Allegro Sp z o.o, zarejestrowana w rejestrze operatorów pocztowa pocztowych po nr B-00694. To oni rozpatrują reklamację, a nie DPD czy UPS.
Jeżeli chodzi o to kto składa reklamację to reguluje to ustawa prawo pocztowe oraz rozporządzenie w sprawie reklamacji usługi pocztowej.
I tak art 92