Aktywne Wpisy

wielkifanrapu +13
Ciekawostka z mojego życia
Przez 2-3 miesiące swojego życia żyłem jak prawdziwy Hedonista.
Codziennie paliłem cygara, piłem 3-5 kaw dziennie, chodziłem na prostytutki, parę razy w tygodniu drinki w barze, często była palona m-------a i co najmniej 1-2 w tygodniu chodziłem do fajnej restauracji lub baru, co prawda nie do jakieś luksusowej, kulturalnej ale była.
Doliczając do tego moje podróże wydałem na ten styl życia większość swoich oszczędności które miałem w gotówce
Przez 2-3 miesiące swojego życia żyłem jak prawdziwy Hedonista.
Codziennie paliłem cygara, piłem 3-5 kaw dziennie, chodziłem na prostytutki, parę razy w tygodniu drinki w barze, często była palona m-------a i co najmniej 1-2 w tygodniu chodziłem do fajnej restauracji lub baru, co prawda nie do jakieś luksusowej, kulturalnej ale była.
Doliczając do tego moje podróże wydałem na ten styl życia większość swoich oszczędności które miałem w gotówce

4ntymateria +1
A Wam się wydawało, że w Polsce #nieruchomosci sa drogie czy coś.. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#usa #inflacja #inwestycje #pieniadze
#usa #inflacja #inwestycje #pieniadze

źródło: temp_file6532934634755468606
Pobierz
Rynek pierwotny maskuje spadki statystyką (trzyma ceny ofertowe w kosmosie
Wraz z popytem inwestycyjnym ilość lokali na wynajem zwiększyła się, więc ceny stały się konkurencyjne aż do momentu, kiedy wynajem jest tańszy niż rata kredytu, ale roi i tak w jakimś sensownym interwale
Równowaga rynku własnościowego do rynku wynajmu to nie jest rata do czynszu 1:1. Taką sytuacja
@pastibox: kompletna nieprawda
Stopy nawet jak spadną do 3 co zajmie jeszcze troche czasu to dalej oprocentowanie kredytu wyniesie 5% (przy założeniu braku dopłat). A ceny masz ustawione do kredytu BK2%. W międzyczasie rocznie będzie przebywać 200k nowych unitów i ubywać 150k Polaków.
W 2024 r. wydano 322,9 tys. zezwoleń na pracę cudzoziemców - MRPiPS.
1. Nominalnie i czynsze i ceny mieszkań będą szły do góry w nieskończoność w długim okresie. To jest spowodowane oczywiście systemem monetarnym
2. Stosunek raty kredytu do wynajmu będzie będzie się zwiększał do momentu aż zwrot z inwestycji nadal będzie opłacalny ale im
@Zielonykubek: i to są ci odbiorcy apartamentów 25m2 za pół miliona? XD
@Wielka-Polska-Betonowa: tak, bo jakby nie patrzeć gdzieś muszą mieszkać, więc wynajmą ergo albo wzrośnie przez to czynsz najmu, albo jeszcze więcej osób rzuci się na nieruchy pod wynajem
Ukraińcy nie kupowali mieszkań hurtem od 2015, ale jednak przez nich rynek najmu i ceny nieruchów dostały kopa ¯\(ツ)/¯
https://nbp.pl/publikacje/cykliczne-materialy-analityczne-nbp/rynek-nieruchomosci/informacja-kwartalna/
źródło: IMG_4005
Pobierz1. do cen w kwartale wchodzą transakcje zainicjowanie wcześniej (często kilka miesięcy)
2. Kwartały NBP to nie rzeczywiste kwartały kalendarzowe jest tam przesunięcie miesięczne
(Q4 to tak naprawdę wrzesień, październik, listopad i analogicznie wcześniej
3. Na rynku pierwotnym ceny są z
@Atomic_Cookie: ta chyba prędzej w kontenerach podstawionych przez janusza
Są promocje, zdarzają się garaże gratis czy bonu do rtv euro agd na 10k pln ale po pierwsze, nie do najlepszych mieszkań (najwyższe piętro, dobry widok, układ, max 1 sąsiad przez ścianę) a dwa te „promocje” to jak kupisz mieszkanie za 1kk+, czyli jakieś 5% max.