Wpis z mikrobloga

Skad takie oburzenie na pomysl mentzena do odliczenia odsetek od dochodowego? Pseudo-przedsiebiorca na b2b z jednym kontrahentem moze sobie odliczac leasingi, ma nizsza skladke zdrowotna. Dlaczego ja, etatowiec na drugim progu, mam nie miec prawa odliczyc od podatku kosztu ponoszonego z kredytem?

#nieruchomosci #programista15k #konfederacja #polityka
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@opewnieJerzy: jest to zły pomysł, ponieważ zadajesz go na najbardziej lewackim forum w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do programu, może nie jest doskonały, ale na nic innego nie zasługujemy
  • Odpowiedz
@opewnieJerzy:

dlatego ze finalnie niewiele sie to bedzie roznic od doplat do kredytow - skoro odestki beda odliczane (a to nie jest nowy pomysl, to roziwazanie z lat 90) to znaczy ze kredyt bedzie tanszy -> sztuczne pompowanie cen
  • Odpowiedz
@opewnieJerzy: etatowcy w ogolnie nie powinni placic dochodowego. To sa jakies grosze w skali budzetu, wplywy na poziomie 30-40 mld zl. Rzad moze sobie wyrownac likwidujac dodatki socjalne. Pracujesz - zyskujesz.

Nagle sie okazuje ze twoje marne 4000 zastapione jest 5500 i z taka kasa mozna juz cos dzialac.
  • Odpowiedz
@opewnieJerzy: mamy tylko rynek prywatny a nawet mafijny. Jedyne słuszne rozwiązanie to budownictwo spółdzielcze, społeczne czyli konkurencja dla rynku prywatnego. Pomysł Mencena podbije ceny. W początkowej fazie pomoże ale szybko podbije ceny wyżej. Deweloper i bank będą zadowoleni. To kolejny pomysł na transfer pieniędzy a nie poprawe sytaucji na rynku.
  • Odpowiedz
  • 2
@RelaniU

@opewnieJerzy: etatowcy w ogolnie nie powinni placic dochodowego. To sa jakies grosze w skali budzetu, wplywy na poziomie 30-40 mld zl. Rzad moze sobie wyrownac likwidujac dodatki socjalne. Pracujesz - zyskujesz.

Nagle sie okazuje ze twoje marne 4000 zastapione jest 5500 i z taka kasa mozna juz
  • Odpowiedz
@LisMulder: najwiekdszy wplwywy do budzetu sa z vatu.

Etat nie powinien byc opodatkoway w ogole i kropka. Jest cala masa spraw ktore moglyby obciazyc budzet, na przyklad masa urzedasow. 95% z nich jest zastepowalna digitalizacja urzedow. Tak to powinno wygladac. Ci ludzie powinni trafic na rynek pracy i zaczac w koncu wyrabiac jakies pieniadze, bo obecnie tylko doja, utrrzymujac cieple posadki.
  • Odpowiedz
@bn1776: To sie zgadza. Moj komentarz byl krotki i rzucony od tak przegladajac wykop. Nalezy przeprowadzic reforme w ktorej samorzady beda mialy wieksze wplywy do budzetu z budzetu panstwa. Pisiorki zrobily swoja reforme jak zwykle na kolanie, co spowodowalo ze miliardy zlotych ktore mialy trafic od ludzi ponizej 26 rż. przestaly plynac. BTW zrobili to po to by miec wieksza kontrole nad samorzadami, i by kasa plynela do swoich....

Co
  • Odpowiedz
@bn1776: Glosuj w nastepnych parlamentarnych na moja partie. Nie jestem ani po lewo ani po prawo - młodzi polacy - to moja partia ktora zaloze i beda zbieral samych specjalistow, i przeprowadze reforme ktora W KONCU zrobi cos, dla tych ktorzy caly ten syf utrzymuja, czyli mlodzi pracujacy polacy, mikro i mali przedsiebiorcy :)
  • Odpowiedz
@RelaniU spójrz jaki procent budżetu zajmują wynagrodzenia tych „urzędasów” a dopiero potem się wypowiadaj. Nie masz bladego pojęcia o tym jak wygląda budżet i struktura dochodów i wydatków ale wybrałeś kompromitację na wykop.pl :) szanuję za odwagę w sumie
  • Odpowiedz