Wpis z mikrobloga

czy ktoś z was miał podwyższone Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP) ? zrobiłem próby wątrobowe,wszystko ok oprócz GGTP, w dodatku w zakresie referencyjnym w tabeli jest < 73 a ja mam 173, czy jak odstawie alko to jest szansa na poprawe? nie piłem alko 10dni przed pójściem na próby wątrobowe, może to od otyłości bo mam bite 10kg nadwagi ;/,ide do rodzinnego w tygodniu może cmentarz jeszcze mnie nie czeka

#alkoholizm
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@slimek16: od trzustki też to może być podwyższone, jak pijesz to zbadaj

a poza tym to pełna diagnostyka - lipidogram, wzw, hcv, usg, fibroscan, ale w sumie to zacznij od powtórzenia całego panelu wątrobowego
  • Odpowiedz
  • 0
@CliveRosfield: ALP niedobór 38 a w zakresie jest 46-116, AST w normie, ALT tez w normie, tylko te Gamma-glutamylotranspeptydaza podwyższona i to grubo,i nie wiem czy isc z tym wynikiem do lekarza czy może to jest normalka ;/ @Vadzior no pije, ale nie codziennie, nic mnie nie boli ,nic sie nie dzieje a sobie poszedlem badania zrobić a tu takie coś ehh, miałem zamiar zrobić właśnie caly pakiet ,ten
  • Odpowiedz
@slimek16: Najlepiej to powtórzyć, może coś wpłynęło na taki jednorazowy skok.
A potem dalsza diagnostyka, bo to często w parze z czymś idzie. No i badać się jak chlamy.
  • Odpowiedz
@slimek16 Przy takich ALT i AST możemy podejrzewać, że coś innego wali GGTP. GGTP to ogólnie bardzo czuły wskaźnik i może być podwyższony jak coś się dzieje nie tylko z wątrobą, ale też z trzustką, drogami żółciowymi albo jelitami.
Idź do lekarza- trzeba zrobić USG i enzymy trzustkowe
  • Odpowiedz