Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zamiast drugiej kawusi, co management Capgemini wymyślił dla swoich pracowników, info mam z pierwszej ręki ale widzę, że na go worku już też ktoś o tym napisał:

Pod wszystkimi biurkami znajdują się czujniki wykrywające czy ktos jest przy biurku czy nie

Co tu się... ja rozumiem, że jest kryzys w branży ale wy ludzie macie resztki RIGCZu żeby się na coś takiego godzić? To jeszcze praca czy już niewolnictwo? Od zawsze Cap to w moim mniemaniu najgorszy korpo-kołchoz w PL i widzę, że jak kilka lat temu miałem nieprzyjemność tam przez chwilę pracować, tak kultura pracy i podejście do pracownika dalej leży.

Dla kadry zarządzającej mam radę. Jeśli naprawdę nie potraficie rozliczyć pracowników za efekty ich pracy, że wpadacie na tak genialne pomysły, to problem nie leży w pracownikach, a w waszych kompetencjach do zarządzania ludźmi. Może firma powinna zasponsorować jakieś szkolenie podnoszące kwalifikacje, lub może zatrudnić kilka kompetentnych osób.

Trzymajcie się tam Mirasy.
#programista15k #pracait #korposwiat #praca

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@UltraKnur20000: "Przeciez na takim B2B nie masz nawet konkretnie wyznaczonych godzin pracy" - w teorii nie masz, ale w praktyce firmy oczekują że będziesz pracował tak jak wszyscy, czyli w core hours. Jeżeli będziesz chciał inaczej to mała szansa że cię zatrudnią. I po części mają rację, bo w tym czasie są spotkania oraz ogólnie trzeba być dostępnym dla innych jakby potrzebowali pomocy oraz jak ty byś potrzebował pomocy. Takie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Znam osobę pracująca w tej firmie i są także rzeczy zainstalowane na laptopie które sprawdzają aktywność pracownika. Czy aby czasem pracuje… Niemniej jednak jest to bardzo łatwe do ominięcia ale nie powiem jak bo po co?
  • Odpowiedz
@ocobiega: no tak, dlatego pytalem jak to niby dziala w praniu bo te core hours sa umowne i jak juz jestes na kontrakcie to nikt cie nie moze do nich zmusic. U mnie w firmie tez tak jest ale nie poszlo o tym zadne oficjalne info ze jest przymus pracy w konkretnych godzinach bo to proszenie sie o klopoty w PIP. Wiec ciekawi mnie tez jak to w Capie niby
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: @luxkms78:

Skoro CapG. płaci słabo (tak piszą) to naturalnie nie przyciąga pracowników z silną moytwacją wewnętrzną, stąd potrzeba kontroli. Szeregowy kierownik jakie ma kompetencje to nie wiem, ale osoba decyzyjna raczej wie co robi.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie wyciagnales zdania z kontekstu?
W mojej poprzedniej firmie bylo cos podobnego. Ale to bylo tylko po to, aby sprawdzic gdzie sa wolne biurka (biurka pokrywaly 30% ilosci pracownikow). A nie mialo to nic wspolnego z tym, aby kogos kontrolowac. (od tego byly inne narzedzia).
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @UltraKnur20000 nie wiem, bo na szczęście tam nie pracuje, zawinąłem bardzo szybko po akcjach w stylu, miała być zdalna praca, ale jednak nie mamy projektu, więc siedź w innym mieście w biurze (i wynajmij sobie coś na swój koszt...).

@luxkms78 z tego co słyszałem to już im zrobili hybrydę na 60% HO max, a w kolejnych miesiącach ma być jeszcze obniżone, także big brain management
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
perfekcyjny-wizjoner-86: Podepną was pod liczniki i będziecie na statystykach rozliczani z ilości kliknięć, ilości odejść od miejsca pracy, ilości czasu spędzonego w toalecie, a wszystko po to żeby móc wam powiedzieć że to za mało na podwyżkę, albo podwyżkę dostanie tylko ten najlepszy, a jeszcze lepiej jak wam założą monitoring dla waszego "bezpieczeństwa" XD

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: u nas też są czujniki, ale ja się nie przejmuje, bo nie wiadomo kto siedzi na danym miejscu, bo zmieniamy sobie czasem miejsca. Pracodawca chce po prostu wiedzieć czy biuro nie jest za dużo jak na ilość ludzi, która przychodzi do biura, bo mamy home office.
  • Odpowiedz