Jak to możliwe, że w jednej kratce wentylacyjnej mam tak duży ciąg, że zasysa mi z dwóch innych kratek, mimo że przewody wentylacyjne mają przecież tę samą długość? Są dwie kratki w kuchni, obie wyglądają zwyczajnie, obie są własne. Jedna z nich robi duże podciśnienie i zasysa z drugiej kratki w kuchni oraz drugiej w łazience. Jest to dwupiętrowy niski blok, mieszkam na samej górze. Według planu budowlanego wszystkie przewody wentylacyjne są własne, nie dzielę ich z sąsiadami. #pytanie #budownictwo #wentylacja #remontujzwykopem
@marek22: oba kanały z kuchni idą obok siebie, są z tej strony komina i nie znajdują się na rogu komina, więc spodziewałbym się że są podobnie ocieplone
@LATR: W jaki sposób za szczelne okna sprawiają że dwa identyczne przewody wentylacyjne obok siebie mają różny ciąg? Nie mam za szczelnych okien, wszystkie nawiewniki są otwarte, wszystkie okna są w trybie "letnim"
@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: cug wsteczny. Jak nie w tym problem to coś zostało z-----e na etapie projektowania lub budowy. Ewentualnie jak to się dzieje w dni wietrzne to musisz się zainteresować tą kulą kręcącą się na kominie. Nasada kominowa wentylacyjna.
@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: https://youtu.be/m9UGe8Euzqs Za jakiś czas wypuszczę jeszcze dwa odcinki z serii (będzie o błędach i prawidłowym użytkowaniu). W kuchni powinien być czynny tylko jeden wlot (drugi jest do okapu i jeżeli z niego nie korzystasz to go zaślep - zaklej kartką papieru). Instalacja turbowentów może przynieść różne efekty. Zakładam, że głównym problemem w Twoim przypadku są wadliwie wykonane i wyprowadzone przewody wentylacyjne na dach - kominowe lub nie. Zacznij od
@brunoted: dzięki za film. Co masz na myśli mówiąc "Zacznij od uporządkowania wylotów i zobacz jak to będzie działać."? Masz na myśli czyszczenie ich? tego przecież nie mam jak zrobić samemu.
Są dwie kratki w kuchni, obie wyglądają zwyczajnie, obie są własne. Jedna z nich robi duże podciśnienie i zasysa z drugiej kratki w kuchni oraz drugiej w łazience.
Jest to dwupiętrowy niski blok, mieszkam na samej górze. Według planu budowlanego wszystkie przewody wentylacyjne są własne, nie dzielę ich z sąsiadami.
#pytanie #budownictwo #wentylacja #remontujzwykopem
Ewentualnie jak to się dzieje w dni wietrzne to musisz się zainteresować tą kulą kręcącą się na kominie. Nasada kominowa wentylacyjna.
Co masz na myśli mówiąc "Zacznij od uporządkowania wylotów i zobacz jak to będzie działać."? Masz na myśli czyszczenie ich? tego przecież nie mam jak zrobić samemu.