Sytuacja hipotetyczna, ale chciałbym wiedzieć. Powiedzmy, że znajomy z pzu ma inną opinię niż chatgpt.
Czy jeśli poprzedni właściciel motocykla nie wypowiedział polisy i automatycznie się przedłużyła, a kupiec jeździł na niej przez kilka tygodni, to pzu może ją anulować wstecz, bo nie powinna była się odnowić, a odnowiła i wisi cały ten czas w ufg?
@mirko_anonim może anulować. Właściwie nie ma podstaw żeby taka polise wznowić. Kupiec mógł po zakupie jeździć do końca polisy zbywcy (pomijając czy była w pełni opłacona i czy nie było rekalkulacji) ale gdy ta dobiegła końca był w obowiązku zawrzeć nową. Nic tu się nie wznawia. Kupiec nie ma ubezpieczenia, zaraz będzie to zgłoszone w UFG i będzie kara której nie uniknie.
@Promymir Z treści zrzutu ekranu wynika, że użytkownicy dyskutują o tym, czy PZU może anulować OC wstecznie, jeśli polisa odnowiła się automatycznie po sprzedaży pojazdu.
### Analiza odpowiedzi użytkownika "Promymir" - Twierdzi on, że polisa nie powinna się odnowić, ponieważ właściciel nie miał podstaw do jej przedłużenia. - Zakłada, że nowy właściciel miał obowiązek wykupić własne OC po zakończeniu okresu ochrony ze starej polisy. - Twierdzi, że ubezpieczyciel może anulować OC wstecz,
@dlaczego_michau: dokładnie tak jest. Kiedyś płaciłem karę do ufg za brak OC za jeden dzień. Mało tego o ile pamiętam kupiłem Moto, w ubezpieczalni zgłosiłem i podałem swoje dane żeby polisę przepisali na mnie i byłem pewien że przedłuży się automatycznie. Ale ponieważ pierwotnie była zawarta i opłacona na inną osobę, to się automatycznie nie przedłużyła i musiałem płacić karę za jeden dzień ;-)
Jeśli polisa nie została wypowiedziana przez właściciela (czyli Pana A), ubezpieczenie automatycznie się przedłuża.
@WolvvloW: Jeżeli kupujesz pojazd z polisą to nie przedłuża się ona automatycznie, wygasa ona w końcowym dniu obowiązywania, jeżeli się nie zorientujesz i nie wykupisz na czas nowej polisy to masz przerwę w ubezpieczeniu.
Wtedy tylko czekać na karę z UFG, wysokość kary jest uzależniona od ilości dni bez OC, powyżej 14 dni nawet 8480 zł.
@WolvvloW: Sprzedający ma obowiązek zgłosić sprzedaż, kupujący pamiętać o ręcznej kontynuacji, czyli wychodzi brak polisy u nowego nabywcy, jeżeli nawet sprzedający zapomni poinformować ubezpieczyciela.
Na logikę tak to widzę. Bo kupujący nie zawierał tej umowy OC. Może jedynie korzystać do końca
@DRESIARZZ tylko że oc jest na pojazd, nie na osobę Więc jeśli pzu nic nie wiedziałoby o zmianie właściciela i przedłużyłoby polisę na poprzedniego, to pojazd byłby ubezpieczony
Więc jeśli pzu nic nie wiedziałoby o zmianie właściciela i przedłużyłoby polisę na poprzedniego, to pojazd byłby ubezpieczony
@WolvvloW: Chyba każda ubezpieczalnia widzi zmianę właściciela, mamy CEPiK.
Sytuacja z tego tygodnia, od 2022 mam pojazd(nie samochód) ubezpieczony właśnie w PZU, w styczniu 2024 kupiłem samochód x obecnie ubezpieczony w Uniqa, w marcu kończy mi się OC w samochodzie, teraz w czwartek dzwoni agent z PZU, ma pan u nas ubezpieczony pojazd, mówię
powściągliwy-filantrop-50: @DRESIARZZ no dobra Ale jak tego nie zrobi i pzu czy inne towarzystwo nic nie wie, a oc jest aktywne w UFG na poprzedniego właściciela, to może ubezpieczyciel wycofać wstecz?
Ale jak tego nie zrobi i pzu czy inne towarzystwo nic nie wie, a oc jest aktywne w UFG na poprzedniego właściciela, to może ubezpieczyciel wycofać wstecz?
@mirko_anonim: Jest to mało realne, bo 2 osoby, sprzedający i kupujący musieli by totalnie olać temat.
Jak oboje nigdzie nie zgłoszą, to ubezpieczalnia nie jest
@WolvvloW: czy ktos zglosi czy nie to nie ma znaczenia. polisa, ktora dostajesz z zakupionym pojazdem dziala do dnia w ktorym ja wypowiesz lub do daty wskazanej na niej jako koniec obowiazywania i ani jeden dzien dluzej. nabyta sie nie przedluzy sama.
#prawo #motoryzacja #motocykle
Sytuacja hipotetyczna, ale chciałbym wiedzieć. Powiedzmy, że znajomy z pzu ma inną opinię niż chatgpt.
Czy jeśli poprzedni właściciel motocykla nie wypowiedział polisy i automatycznie się przedłużyła, a kupiec jeździł na niej przez kilka tygodni, to pzu może ją anulować wstecz, bo nie powinna była się odnowić, a odnowiła i wisi cały ten czas w ufg?
Ciekawi mnie to.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
### Analiza odpowiedzi użytkownika "Promymir"
- Twierdzi on, że polisa nie powinna się odnowić, ponieważ właściciel nie miał podstaw do jej przedłużenia.
- Zakłada, że nowy właściciel miał obowiązek wykupić własne OC po zakończeniu okresu ochrony ze starej polisy.
- Twierdzi, że ubezpieczyciel może anulować OC wstecz,
@WolvvloW: Jeżeli kupujesz pojazd z polisą to nie przedłuża się ona automatycznie, wygasa ona w końcowym dniu obowiązywania, jeżeli się nie zorientujesz i nie wykupisz na czas nowej polisy to masz przerwę w ubezpieczeniu.
Wtedy tylko czekać na karę z UFG, wysokość kary jest uzależniona od ilości dni bez OC, powyżej 14 dni nawet 8480 zł.
Tu op pyta, co jeśli jednak już się przedłużyło
@WolvvloW: Sprzedający ma obowiązek zgłosić sprzedaż, kupujący pamiętać o ręcznej kontynuacji, czyli wychodzi brak polisy u nowego nabywcy, jeżeli nawet sprzedający zapomni poinformować ubezpieczyciela.
Na logikę tak to widzę. Bo kupujący nie zawierał tej umowy OC. Może jedynie korzystać do końca
Więc jeśli pzu nic nie wiedziałoby o zmianie właściciela i przedłużyłoby polisę na poprzedniego, to pojazd byłby ubezpieczony
Ciekawy problem
Chciałbym umic w prawo
@WolvvloW: Chyba każda ubezpieczalnia widzi zmianę właściciela, mamy CEPiK.
Sytuacja z tego tygodnia, od 2022 mam pojazd(nie samochód) ubezpieczony właśnie w PZU, w styczniu 2024 kupiłem samochód x obecnie ubezpieczony w Uniqa, w marcu kończy mi się OC w samochodzie, teraz w czwartek dzwoni agent z PZU, ma pan u nas ubezpieczony pojazd, mówię
Ale jak tego nie zrobi i pzu czy inne towarzystwo nic nie wie, a oc jest aktywne w UFG na poprzedniego właściciela, to może ubezpieczyciel wycofać wstecz?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: digitallord
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: digitallord
@mirko_anonim: Jest to mało realne, bo 2 osoby, sprzedający i kupujący musieli by totalnie olać temat.
Jak oboje nigdzie nie zgłoszą, to ubezpieczalnia nie jest
Takie coś trafiłem jeszcze
źródło: temp_file6758878702584936021
Pobierzźródło: temp_file687280600668369452
PobierzJak już ja pogrzebałem, to i Wy poczytajcie