Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#prawo #motoryzacja #motocykle

Sytuacja hipotetyczna, ale chciałbym wiedzieć. Powiedzmy, że znajomy z pzu ma inną opinię niż chatgpt.

Czy jeśli poprzedni właściciel motocykla nie wypowiedział polisy i automatycznie się przedłużyła, a kupiec jeździł na niej przez kilka tygodni, to pzu może ją anulować wstecz, bo nie powinna była się odnowić, a odnowiła i wisi cały ten czas w ufg?

Ciekawi mnie to.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim może anulować. Właściwie nie ma podstaw żeby taka polise wznowić. Kupiec mógł po zakupie jeździć do końca polisy zbywcy (pomijając czy była w pełni opłacona i czy nie było rekalkulacji) ale gdy ta dobiegła końca był w obowiązku zawrzeć nową. Nic tu się nie wznawia. Kupiec nie ma ubezpieczenia, zaraz będzie to zgłoszone w UFG i będzie kara której nie uniknie.
  • Odpowiedz
@Promymir Z treści zrzutu ekranu wynika, że użytkownicy dyskutują o tym, czy PZU może anulować OC wstecznie, jeśli polisa odnowiła się automatycznie po sprzedaży pojazdu.

### Analiza odpowiedzi użytkownika "Promymir"
- Twierdzi on, że polisa nie powinna się odnowić, ponieważ właściciel nie miał podstaw do jej przedłużenia.
- Zakłada, że nowy właściciel miał obowiązek wykupić własne OC po zakończeniu okresu ochrony ze starej polisy.
- Twierdzi, że ubezpieczyciel może anulować OC wstecz,
  • Odpowiedz
@dlaczego_michau: dokładnie tak jest. Kiedyś płaciłem karę do ufg za brak OC za jeden dzień. Mało tego o ile pamiętam kupiłem Moto, w ubezpieczalni zgłosiłem i podałem swoje dane żeby polisę przepisali na mnie i byłem pewien że przedłuży się automatycznie. Ale ponieważ pierwotnie była zawarta i opłacona na inną osobę, to się automatycznie nie przedłużyła i musiałem płacić karę za jeden dzień ;-)
  • Odpowiedz
Jeśli polisa nie została wypowiedziana przez właściciela (czyli Pana A), ubezpieczenie automatycznie się przedłuża.

@WolvvloW: Jeżeli kupujesz pojazd z polisą to nie przedłuża się ona automatycznie, wygasa ona w końcowym dniu obowiązywania, jeżeli się nie zorientujesz i nie wykupisz na czas nowej polisy to masz przerwę w ubezpieczeniu.

Wtedy tylko czekać na karę z UFG, wysokość kary jest uzależniona od ilości dni bez OC, powyżej 14 dni nawet 8480 zł.
  • Odpowiedz
nie przedłuży się, jeśli ktoś zgłosi

Tu op pyta, co jeśli jednak już się przedłużyło

@WolvvloW: Sprzedający ma obowiązek zgłosić sprzedaż, kupujący pamiętać o ręcznej kontynuacji, czyli wychodzi brak polisy u nowego nabywcy, jeżeli nawet sprzedający zapomni poinformować ubezpieczyciela.

Na logikę tak to widzę. Bo kupujący nie zawierał tej umowy OC. Może jedynie korzystać do końca
  • Odpowiedz
@DRESIARZZ tylko że oc jest na pojazd, nie na osobę
Więc jeśli pzu nic nie wiedziałoby o zmianie właściciela i przedłużyłoby polisę na poprzedniego, to pojazd byłby ubezpieczony

Ciekawy problem
Chciałbym umic w prawo
  • Odpowiedz
Więc jeśli pzu nic nie wiedziałoby o zmianie właściciela i przedłużyłoby polisę na poprzedniego, to pojazd byłby ubezpieczony

@WolvvloW: Chyba każda ubezpieczalnia widzi zmianę właściciela, mamy CEPiK.

Sytuacja z tego tygodnia, od 2022 mam pojazd(nie samochód) ubezpieczony właśnie w PZU, w styczniu 2024 kupiłem samochód x obecnie ubezpieczony w Uniqa, w marcu kończy mi się OC w samochodzie, teraz w czwartek dzwoni agent z PZU, ma pan u nas ubezpieczony pojazd, mówię
  • Odpowiedz
Ale jak tego nie zrobi i pzu czy inne towarzystwo nic nie wie, a oc jest aktywne w UFG na poprzedniego właściciela, to może ubezpieczyciel wycofać wstecz?

@mirko_anonim: Jest to mało realne, bo 2 osoby, sprzedający i kupujący musieli by totalnie olać temat.

Jak oboje nigdzie nie zgłoszą, to ubezpieczalnia nie jest
  • Odpowiedz
@WolvvloW: czy ktos zglosi czy nie to nie ma znaczenia. polisa, ktora dostajesz z zakupionym pojazdem dziala do dnia w ktorym ja wypowiesz lub do daty wskazanej na niej jako koniec obowiazywania i ani jeden dzien dluzej. nabyta sie nie przedluzy sama.
  • Odpowiedz