Wpis z mikrobloga

@Jabby: Piłat nie chciał mordować Chrystusa, sanhedryn i arcykapłan Kajfasz na nim to wymusili grożąc buntem.
Polecam więcej czytać, czegoś się nauczyć o historii a mniej spamować to może nie narazisz się na tyle samozaorania. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 15
@Cogito-sum

Polecam więcej czytać, czegoś się nauczyć o historii a mniej spamować to może nie narazisz się na tyle samozaorania. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaorałeś mnie totalnie. Rzymianie przecież płakali jak torturowali Jezusa a potem przybijali go do krzyża.
  • Odpowiedz
Zaorałeś mnie totalnie.

@Jabby: Nie ja, sam się zaorałeś.

Rzymianie przecież płakali jak torturowali Jezusa a potem przybijali go do krzyża.

@Jabby: A co to ma do "prowokowania Piłata" którego nie było? xD Chrystus nie zagrażał rzymskim rządom, a nawet je uznawał co zawiera się w cytacie „Oddajcie cesarzowi, co należy do cesarza, a Bogu, to, co należy do Boga”.
  • Odpowiedz
@Cogito-sum: to jest tylko wersja przyjęta przez rzymian. Polecam więcej czytać, w szczególności które części pisma świętego zostały przyjęte do oficjalnego kanonu i dlaczego.
  • Odpowiedz
@Cogito-sum to wersja Jana, trochę podkoloryzowana pod pozyskanie Rzymian dla nowej wiary, gdy okazało się, że chrześcijaństwo nie zdobędzie poklasku u Żymian. Często też używana przez antysemitów pragnących pozyskać ludowe masy argumentem, że Żydzi zabili Pana Jezusa.
  • Odpowiedz
@galicjanin: Nie tyle "żydzi" co sanhedryn, także trochę tu nie wychodzą oskarżenia o antysemityzm, również dlatego bo Chrystus sam był żydem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
btw żydzi do dziś w większości nienawidzą Chrystusa, więc zamiast "antysemityzmu" mamy "antychrystianizm".
  • Odpowiedz
Hej, ale Jezus przecież mówił że jest "krulem" więc wystąpił przeciwko aktualnej władzy na jej terenie :D

Zelenski nie chodził po Moskwie mówiąc, że on jest prawdziwym władca rosji.

Trump to kretyn. Nie bądź jak Trump.
  • Odpowiedz