Siema mirki, jakiś pomysł jak to ogarnąć? Chciałem wymienić w mieszkaniu listwy przypodłogowe i w trakcie odkręcania starych dostałem squirta na twarz ( ͡º͜ʖ͡º) Obecnie wkręta jest wkręcony i tylko minimalnie się sączy więc mam trochę czasu. Rurki klejone więc coś w tym systemie chyba fajnie by było dopasowac? Ogólnie się nie znam ale jak ktoś rzuci tipa to pewnie uda mi się to naprawić. Najlepiej jakaś opcja bez kucia połowy ściany.. #kiciochpyta #budownictwo #budowa #hydraulika #majsterkowanie
Masz zgrzewarkę do PP czy nie? Jak masz to delikatnie rozkuj, przetnij i zgrzej mufę. Jak nie to weź pierwszego z brzegu hydraulika i ogarnie od ręki za kilka stówek.
@MrGriffin: stary nie rób żadnego fajansu z nawijaniem teflonu, tylo to trzeba przeciąć i dać tam mufę. Czy to jest system pp, to z tego zdjęcia ciężko do końca wywnioskować, ale nie odwalaj kaszany tylko bierz hydraulika i niech ci to ogarnie.
@MrGriffin: możliwe. Gdybyś gdzieś w pionie się dostał do szerszej perspektywy tych rurek, to pewnie dałoby się zobaczyć co to jest. No tu po tym fragmencie to trochę gdybanie.
@MrGriffin: Tak wygląda na 99%, dokładnie rura od ciepłej wody (do zimnej są białe). Tutaj tylko rozkucie ściany i najlepiej kawałka posadzki potrzebne do naprawy.
@MrGriffin: jak jesteś fanem rzemiosła fejsfaka i nie chcesz kuć, to kup klej i środek czyszczący do rur typu genova, do tego mufę do ciepłej wody o odpowiedniej średnicy. Czyscisz dokladnie rurę, mufę przecinasz wzdłuż na pół i też czyścisz. Przyklejasz obie połówki na rurę, skręcasz jakimiś opaskami i gotowe.
@MrGriffin: no to rób, jak @janznetu sugeruje. Oczywiście z rury trzeba spuścić wodę. Jeśli nie ma takiej mozliwości , by zrobić to doraźnie, to sposobem tymczasowym jeszcze może być kawał gumy (dętka do koła od taczki kupiona w najbliższym budowlanym) owinięta naokoło rury i obciśnięta szerokim cybantem.
@MrGriffin siema. Jako hydraulik z 12 letnim stażem powiem Ci że sam tego nie zrobisz. To jest rura pvc na klej, musisz mieć klej, odtluszczacz specjalny, rozkuć ścianę, uciąć rurę i wstawić odcinek rury z dwiema mufami. Przy nieumiejetnymnobcinaniu te rury pękają, mało który fachowiec z tym robi bo nie ma umiejętności ani za bardzo już kształtek dostępnych. Z serca życzę powodzenia, u klientów widzę że niektórzy się ratują poxilina we
źródło: temp_file2041480156778622434
PobierzJak masz to delikatnie rozkuj, przetnij i zgrzej mufę.
Jak nie to weź pierwszego z brzegu hydraulika i ogarnie od ręki za kilka stówek.