Wpis z mikrobloga

@rasTt4: dlatego rzuciłem 15 lat temu webmastering, różne monitory, kilka przeglądarek, wchodzące androidy, żeby zwykła stronkę na HTML postawić i dostosować do monitorów kwadrat, panorama, ile,Firefox,chrome aaaaaa idź pan nie przypominają
  • Odpowiedz
@rasTt4: tu nie chodzi o rynek, po prostu znajomość html i css to nawet nie jest 5% tego ile potrzebujesz, żeby dostać pracę na froncie. to są podstawy. długa droga przed tobą. a to, że jest kilkaset osób na jedno miejsce to inna sprawa.
  • Odpowiedz
@ly000: Tylko że ja już ogarniam mniej więcej HTML, CSS, JS i Bootstrapa. Teraz uczę się Reacta, tych hooków itd. Później doszkolę się TypeScriptu i zobaczę jakieś roadmapy, co jeszcze trzeba. Nie wiem, czy to będzie stracony czas, czy co. Nie wiem, czy masz mi coś doradzić, ale zaprzestanie nie jest wyborem, bo to będzie oznaczać tyranie na produkcji do końca życia... niestety
  • Odpowiedz
@rasTt4: znajomość to jedno, a doświadczenie to drugie. ciśnij tego reacta i zrób kilka projektów. popatrz jak inni robią i się ucz na cudzym kodzie. ogarnij jak się pisze testy. poznaj kilka bibliotek z gotowymi komponentami + jakiś tailwind itd. poznaj jakieś podstawy backendu (może być np. node.js), komunikacja po API. no i jakieś takie tematy, , w które się pewnie nie zagłębiałeś, a są ważne w fe, typu event
  • Odpowiedz
@rasTt4: Widziałem CV wielu osób na juniora co nie mogą znaleźć pracy i powiem ci że przy twojej obecnej znajomości tematów nie wiem czy dwa lata ci wystarczą
  • Odpowiedz
@rasTt4: Stawiam na to że prace juniorów od frontu za te 2-3 lata przejmą już w pełni backendowcy, potem po prostu albo frontendowcy się dostosują do robienia na backendzie, albo będą sobie szukali pracy w innym zawodzie. Zawód front dev-a nie ma prawa bytu w przyszłości, bo backendowcy będą wszystko ogarniali. Już teraz AI przygotowuję dobrze pojedyncze komponenty, a praca w wielu firmach to jest często dodanie dwóch przycisków na
  • Odpowiedz
@rasTt4: Jak coś to polecam sobie dołączyć do jakieś grupki typu Junior IT czy coś takiego na FB i tam często ludzie wrzucaj CV. Musisz być od nich lepszy, bo oni pracy znaleźć nie mogą, czy tam częściej na rozmowę się dostać w ogóle ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Musisz być od nich lepszy, bo oni pracy znaleźć nie mogą, czy tam częściej na rozmowę się dostać w ogóle ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@noway321: Ehh chcesz mnie zdemotywować? ()
  • Odpowiedz
@noway321: Ale kocopoły prdlisz. Raczej tak nie będzie za 2–3 lata, a jeśli już, to wręcz odwrotnie. Większość backendowców, jakich znam, nie potrafiła by pokolorować rysunku, nie mówiąc już o stworzeniu ładnego, estetycznego i funkcjonalnego UI. Uwierz mi, AI wkrótce zastąpi backendowców w tworzeniu API bo żeby stworzy nieskomplikowane API do skomplikowanych procesów musi by naprawdę dobry backendowiec. Natomiast jeśli chodzi o dopracowanie wizualne UI czy stworzenie użytecznego UI, AI
  • Odpowiedz
@ra_s: UI tworzy UI designer, a nie frontendowiec. Jedyne co robi front to koduje wygląd przycisku który dostał w jakiejś Figmie czy innym programie, a do tego nie trzeba mieć żadnych zdolności. Czekam aż te programy do UI designu zaczną wypluwać gotowe rozwiązania, bo to tylko kwestia czasu. Jedyne co zostanie to spięcie tego, a backendowcy od tego są idealni. Już samo API na froncie idzie wygenerować za pomocą jakiegoś
  • Odpowiedz