Wpis z mikrobloga

TLDR: Monitor się restartuje jak siadam na krześle metr obok z powodu mojej energii xD

Słuchajcie jaki dziwny problem, kupiłem nowy monitor, może ktoś tu będzie potrafił to wyjaśnić, zanim zgłoszę sprawę do Archiwum X

Monitor po podłączeniu do laptopa przez USB-C -> DP restartuje się co jakiś czas. Dosłownie gaśnie na 1 sekundę, po czym z powrotem zaczyna działać. Po HDMI w laptopie działa bez zarzutu. Podłączony do PC (który dużo więcej prądu ciągnie) po DP też działa bez zarzutu.
Restartuje się tylko jak go podłączę przez USB-C, ale potrzebuję, bo to Ultrawide, i tylko port DP może obsłużyć natywną rozdzielczość.

2 dni kombinowałem ze sterownikami i opcjami Windowsa, próbowałem odłączać zasilacz, update bios i sterowników itd.

Po 2 dniach zauważyłem, że ten laptop restartuje się zawsze JAK WSTAJĘ Z FOTELA po dłuższym czasie. Albo jak na niego siadam. Nie muszę nic dotykać. I to nie żadne wstrząsy, bo jak już się zrestartuje to mogę skakać przy nim i nic się nie dzieje. Dopiero jak ze 2-3 minuty posiedze, to znowu mogę to zrobić - czyli zrestartować go wstawaniem. Domyślam się, że ma to jakiś związek z energią elektryczną, ale jak to działa? Siedzę metr dalej :D

Monitor restartuje się też jak np. dotknę kranu w kuchni 2 metry obok (i kran strzeli od mojego naelektryzowania). Restartuje się też jak np. lodówka przestanie chłodzić. Domyślam się, że ma to jakiś związek ze skokami napięcia? Ale próbowałem podłączyć go przedłużaczem z innego pokoju, tak aby był podpięty do innego "obwodu", czy jak to się nazywa, i nic to nie zmienia :D.

Jak temu zaradzić i o co tu chodzi?

#elektryka #laptopy #elektronika
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak temu zaradzić i o co tu chodzi?

@Kekoludek: elektryzujesz się i rozładowujesz pewnie poprzez laptopa do monitora. Zgaduję że laptop ma zasilacz sieciowy bez bolca.
Mozesz spróbować wyprać fotel jakimś płynem antystatycznym, wyrzucić dywan/wykładzinę spod fotela, zmienić ciuchy na coś mniej sztucznego, albo siedzieć w opasce antystatycznej przed komputerem.
  • Odpowiedz
  • 0
@zetisdead: @wypokowy_expert ciekawa ta opaska antystatyczna, thx. Laptop z zasilaczem z bolcem. Stary blok z Wielkiej płyty, nie znam się jaka instalacja, w kontaktach są bolce :p.
Próbowałem laptop z innego pomieszczenia/gniazdka, a monitor z innego pomieszczenia/gniazdka.

Nie używam fabrycznego kabla, nie da się, ponieważ laptop nie obsługuje monitora po usb-c. Być może jest to opcja wyłączona w Biosie, ale nie mam dostępu do biosu bo to firmowy. Używam
  • Odpowiedz