Aktywne Wpisy

marjanoos +266
Nie ma już ratunku dla osób z mentalnością "z-----------a". I bynajmniej nie chodzi o ciężką pracę, a o szybką jazdę.
Przypadek wypadku na skrzyżowaniu Grochowskiej i Zamienieckiej w Warszawie. Kierująca fordem wymusza pierwszeństwo, wytrąca z drogi toyotę. Ta dachuje i wjeżdża w grupę przechodniów, "wymiatając z planszy" kilkuletnie dziecko.
Odpowiedzialność za wypadek niepodważalnie ponosi osoba wymuszająca pierwszeństwo. Niemniej pojawiają się głosy, że spory procent uczestników ruchu przekracza tam nagminnie dozwoloną prędkość. W końcu dwa
Przypadek wypadku na skrzyżowaniu Grochowskiej i Zamienieckiej w Warszawie. Kierująca fordem wymusza pierwszeństwo, wytrąca z drogi toyotę. Ta dachuje i wjeżdża w grupę przechodniów, "wymiatając z planszy" kilkuletnie dziecko.
Odpowiedzialność za wypadek niepodważalnie ponosi osoba wymuszająca pierwszeństwo. Niemniej pojawiają się głosy, że spory procent uczestników ruchu przekracza tam nagminnie dozwoloną prędkość. W końcu dwa

32cm +31
Mirki
Czasem chcesz się pożalić, ale nie masz do kogo....
Żona chce kupić samochód. Padło na BMW X3, ja mówię lexusa (RX, UX, NX) ale nie bo brzydki lub stary, lub za duży przebieg, ok, gusta są różne...
Więc pada wybór kryteriów samochodu, rocznik powyżej 2017, automat, benzyna, przebieg poniżej 150k. Ustawiam wyszukiwanie, raz na jakiś czas coś się trafia, ale zawsze jakiś powód aby nie jechać, a to dziecko, a to samochód
Czasem chcesz się pożalić, ale nie masz do kogo....
Żona chce kupić samochód. Padło na BMW X3, ja mówię lexusa (RX, UX, NX) ale nie bo brzydki lub stary, lub za duży przebieg, ok, gusta są różne...
Więc pada wybór kryteriów samochodu, rocznik powyżej 2017, automat, benzyna, przebieg poniżej 150k. Ustawiam wyszukiwanie, raz na jakiś czas coś się trafia, ale zawsze jakiś powód aby nie jechać, a to dziecko, a to samochód

Stopa dywidendy rożni się między US, a ucits, ale nie mogę się doszukać dlaczego ta różnica jest dosyć znacząca
#gielda
Dzięki. Czyli jak to działa wewnątrz funduszu, że wht nie jest pobierany?
Jeśli chodzi o dostępność w Polsce to niby xtb wprowadziło
XTB nie ma, ale obiecuje od kwartału że wprowadzi. Na BOSSA jest. Ja mam JEPQ na IKZE w Bossa właśnie (IE000U9J8HX9)
Dobre pytanie. Sam się zdziwiłem jak dostałem pierwsza dywidendę i była to całą deklarowana kwota.
Podejrzewam że ma to związek z
No właśnie. Gdzieś wyczytałem, chyba to była bardziej opinia, że właśnie ta dywidenda jest już wypłacana po 15% odcięciu wht, ale nie wiem. Do tego jeszcze jest zagwozdka, bo okazuje się że jest dostępny JEPI Ucits i zupełnie europejska wersja notowana w walucie eur/gbp - JEIP. Sam już nie wiem
Kupiłem po 10 akcji na próbę, masakryczna płynność. Po parę akcji co kilka minut skupuje maksymalnie
Zawsze ETFy podają kwotę brutto, przed WHT. Więc nie. Sprawa jest prosta - dostaniesz dokładnie tyle ile deklaruje dostawca ETFa tutaj: https://www.londonstockexchange.com/news-article/market-news/dividend-declaration/16888778
Na IKZE/IKE całość twoja, na normalnym koncie brokerskim pewnie pobiorą 19% na zaliczkę PIT.