Wpis z mikrobloga

via Wykop
  • 7
@CzaryMarek: Nie podzieli, oboje widzą większe zagrożenie w Waszyngtonie. Połowa gazu i ropy, którą sprzedaje Rosja, idzie do Chin. Co USA, jest w stanie zaoferować Moskwie, by przebić Chińczyków?
  • Odpowiedz
Nie podzieli

@Je22: Ja wiem, że nie podzieli, natomiast scenariusz jaki narysowałeś zakłada że tak by się stało. Przecież dogadanie się z Chińczykami w kwestii zakończenia wojny, oznaczałoby jawne wystąpienie Chin przeciw Rosji.
  • Odpowiedz
@spinor: Ja o tym wiem, że nie podzieli, tylko autor przedstawił teorię która de facto oznacza że by podzielił, a jednocześnie chyba tego nie zauważył, że gdyby Chiny weszły w układ z Ukrainą, to automatycznie wystąpiłyby przeciw Rosji, czyli sojusz Rosji z Chinami zostałby co najmniej nadwyrężony, a to byłoby wielkie strategiczne zwycięstwo Trumpa.
  • Odpowiedz
@CzaryMarek: rosja dostałaby tereny okupowane, brak Ukrainy w NATO oraz gwarancje bezpieczeństwa, czyli to o co walczyli. Nawet jesli putin chciałby więcej to i tak musi zaakceptować to co Xi mu powie, bo nie ma alternatyw. USA nie jest alternatywą.
  • Odpowiedz
@spinor: Sytuacja jest taka, że Rosja negocjuje z USA warunki zakończenia wojny możliwie najkorzystniejsze dla siebie. Rosja zatem zgadza się na te warunki, a Zelensky szuka alternatyw, czyli założenie jest takie, że alternatywa jest lepsza dla Ukrainy, czyli automatycznie gorsza dla Rosji. Czyli Chiny przychodzą i dają Ukrainie więcej niż USA ale automatycznie dają Rosji mniej, czyli występują przeciw Rosji.
  • Odpowiedz
@CzaryMarek: alternatywa może być lepsza i dla Ukrainy i dla Rosji, bo Ukraina może się nie zgodzić na ten ultra dobry deal usa-rosja, wtedy europa może wprowadzić wojska na zachodnią ukrainę i dalej finansować machinę wojenną Ukrainy a ta wcale nie jest mała i rosja też na tym cierpi. Jest dużo znaków zapytania co będzie po wycofaniu pomocy USA, a potencjalna umowa Rosja-Chiny-Ukraina jest czyms pewniejszym i nadal daje zwycięstwo
  • Odpowiedz
@Je22 tonący brzytwy się chwyta.
Patrząc na to co robi USA to jest to jedyne racjonalne działanie.

Tylko czekać aż Chiny dostaną dostęp do Ukrainskich złóż. Nawet gdyby go nie potrzebowali to będzie prawdziwy symbol "wielkości USA"
  • Odpowiedz