Wpis z mikrobloga

Nataliści pod tym tagiem piszą że życie co prawda nie ma obiektywnego celu ale można mu go nadać samemu.

Więc postanowiłem sobie że nadam ten cel zgodnie z tym co lubię więc postanowiłem całymi dniami spacerować po lesie i słuchać muzyki.

Niestety nie mogę realizować tego celu gdyż nie mam za co żyć i muszę iść do pracy..

To jak w końcu z tą swoboda wyboru celu w życiu ?

#antynatalizm #filozofia
  • 122
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@galek: to kup panel słoneczny żeby ładować baterię w walkmanie i spaceruj sobie, skoro las potrafi wyżywić zwierzęta to ciebie też, nie wiem w czym masz problem.
próbujesz robić łaskę, że żyjesz tylko komu tak naprawdę? dziwne są te mechanizmy obronne w twoim przypadku
  • Odpowiedz
@galek życie ma cel, sens i daje mnówstwo radości. Tylko nie każde, bo zasoby są ograniczone. Twoje widać akurat nie.
  • Odpowiedz
@galek: zwierzęta z jednocyfrowym IQ sobie radzą, a ty byś sobie nie poradził? to trzeba się urządzić wygodnie w lesie i twój cel zostanie spelniony w 100%
  • Odpowiedz
via Android
  • 15
@Elberus ok przedstaw mi jak bez pieniędzy mogę egzystować wygodnie w lesie i nie martwić się o jedzenie a będę Cię wielbił do końca życia
  • Odpowiedz
@galek Możesz go sobie nadać samemu ale to nie znaczy że jest on łatwy do osiągnięcia. Przeciexż możesz sobie nadać cel w życiu którego nigdy nie uda Ci się osiągnąć i nie zmienia to faktu że jakiś cel w życiu sobie wyznaczyłeś. Więc swobodę WYBORU masz dowolną.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@garrincha94 moim wyznaczonym celem jest chodzenie po lesie od dziś bez konieczności jakiegokolwiek "osiągania"

Obiektywnie to dziś chcę chodzić po lesie a nie w przyszłości..
  • Odpowiedz
@galek No i dobrze, no i nadałeś sobie cel w życiu na dzisiaj którego nie udało Ci się zrealizować. I co niby z tego wynika?? Jak to podważa sens przekonania, że człowiek może sobie nadać własny sens/cel w życiu, po spełnieniu którego być może bedzie uwazac swoje życie za spełnione??
  • Odpowiedz
via Android
  • 7
@garrincha94

Nie dziwię się że nie wiesz co z tego wynika

A wynika to ze my jako ludzie nie mamy wolnej woli nawet na tyle aby wyznaczyć sobie cel i sens istnienia zgodnie z naszymi upodobaniami bo jesteśmy ograniczeni szeregiem czynników zewnętrznych: potrzeby, lęki itp...
  • Odpowiedz
  • 13
@galek dla natali wszystko jest proste jak but (prawdopodobnie dlatego że nie są zdolni do głębszej refleksji, zastanowienia i wzięcia pod uwagę miliona czynników które kształtują życie każdego jednego człowieka). Chcesz łazić po lesie i słuchać muzyki? To po prostu to zrób. Chcesz latać? To dorob sobie skrzydła. Life is so easy bro.
Jest taki test psychologiczny- Wielka Piątka. On bada główne cechy ludzkie: ekstrawersje, ugodowość, neurotyczność, otwartość na doświadczenia i
  • Odpowiedz
@galek Ale przecież wyznaczyłeś sobie cel zgodny ze swoimi upodobaniami! A to że jest on tak głupi i odrealniony że nie da się go spełnić przy Twojej sytuacji życiowej no to cóż rzec... sam go sobie wybrałeś, trzeba było zrobić to lepiej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@szzzzzz dzięki za garść fajnych informacji.

Właśnie przerażające jest to że 99 procent społeczeństwa nie może nawet wycofać się z konieczności pracy przez większość życia i żyć w spokoju bo okoliczności zewnętrzne ich dojadą..

Do jak gułag niby możesz go opuścić bo nikt nie pilnuje ale do najbliższej cywilizacji jest 200 km przez 40 stopniowy mróz i zamarźniesz jak uciekniesz ..
  • Odpowiedz