Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć, chciałbym zacząć odkładać na emeryturę w złocie. Moim założeniem jest to że dwa razy w roku kupowałbym małe sztabki 2-5 gramowe i to leżałoby w sejfie przez 30-40 lat aż do mojej starości ( ͡° ͜ʖ ͡°) To nie miałoby być jedyne zabezpieczenie a jakaś część tego co chce gromadzić i jedna z opcji. Pytanie do bardziej doświadczonych, czy ma to sens w takim wariancie? Jeśli nie i jeśli chce to złoto gromadzić na długie lata do przodu, to w jakiej formie wyjdzie najkorzystniej? Wydaje mi się, że małe sztabki będą ok ale dopiero zaczynam się tym interesować.

#zloto #pytanie #pytaniedoeksperta #inwestycje #pieniadze #finanse #emerytura #kiciochpyta #oszczednosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: w zasadzie to kupowanie małych sztabek jest nieopłacalne, ja bym zainwestował w ETF-y jak uzbierasz na np. 0,5 kg sztabkę to wtedy kupić, lub po prostu zostać przy ETF-ach, tylko trzeba pamiętać że giełda to ryzyko
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli masz horyzont 30-40 letni, to większość pakuj w ETF na rynki rozwinięte, potem obligacje, potem mała część w złoto. samo złoto nie ma zbyt najlepszego performance'u
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ostatnio jak napadli na jakiegoś biznesmena pod Warszawą to mu wynieśli złodzieje złoto i tyle z oszczędzania na emeryturę. Majac ETFa na IKE to powiedziałbyś im, żeby wrócili za miesiąc bo tyle trwa wykup xDD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czemu sztabki? jak chcesz złoto, to kupuj monety bulionowe, są też ułamki uncji. Takie monety potem o wiele łatwiej sprzedać niż sztabki. Moim zdaniem ogólnie łatwo jakąś część oszczędności trzymać w złocie, szczególnie długoterminowo.
  • Odpowiedz