Wpis z mikrobloga

Ostatnio zrobiłem podobną ankietę, ale nie uwzględniłem paru miast, więc wrzucam ponownie.

#katowice #gliwice #tychy #tarnowskiegory #sosnowiec #bytom #zabrze #slask

Najlepsza do codziennego życia miasto GOPu to

• Katowice 20.7% (56)
  • Sosnowiec 9.2% (25)
  • Gliwice 24.4% (66)
  • Zabrze 1.8% (5)
  • Bytom 7.0% (19)
  • Ruda Śląska 3.7% (10)
  • Tarnowskie Góry 7.7% (21)
  • Tychy 17.7% (48)
  • Dąbrowa Górnicza 4.1% (11)
  • Chorzów 3.7% (10)

Oddanych głosów: 271

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@Cheesburgerowylatinolover

Mam podobne zdanie - ze Śląska Gliwice i Tychy, a z Zagłębia Dąbrowa. Zadbane miasta, brak typowych patodzielnic i jak na GZM mała liczba menelów.

Co do Katowic to duża część dzielnic jest fajna do życia, ale centrum i parę innych rejonów to straszna patola.

A najgorsze według mnie to Zabrze, Świony i Będzin.
  • Odpowiedz
@SilesianPill: Zabrze słabiutkie szczególnie takie dzielnice jak Biskupice, Mikulczyce. Jedyne miejsce gdzie wiem że jest ok, ładne, zadbane to os. Kopernika. Świony to wiadomo Lipiny i część Chropaczowa brzydkie i ludzie nieciekawi. Będzin to samo. Niestety Bytom w którym mieszkam mimo tego, że są rewitalizaje prowadzone i to miasto bardzo na plus się zmieniło, wyładniało na przestrzeni ostatnich lat to sporo patoli jest jeszcze niestety.
  • Odpowiedz
@SilesianPill Ciezko powiedziec ktore jest najlepsze, nie ma tak ze dobrze albo nie dobrze ( ͡º ͜ʖ͡º) Wg. mnie to zależy czego sie oczekuje i na jakim etapie życia się jest

Ja przerobiłem 3 miasta GOPu póki co:
- Katowice, moje miasto rodzinne przeżyłem tam 19 lat i szczerze nie wspominam go jakoś super, fakt duża koncentracja kultury, knajp, terenów zielonych w sumie każdy coś dla siebie znajdzie ale minusów
  • Odpowiedz
@sylwke3100: niby tak, ale miały być sypialnią dla górnośląskiego przemysłu rozlokowanego w sąsiedztwie Tychów, ale za sprawą strefy ekonomicznej same stały się pracodawcą dla okolicy i jakiś Bieruń czy Oświęcim jeździ pracować do Tychów.
  • Odpowiedz
@sylwke3100: niby tak, ale miały być sypialnią dla górnośląskiego przemysłu rozlokowanego w sąsiedztwie Tychów, ale za sprawą strefy ekonomicznej same stały się pracodawcą dla okolicy i jakiś Bieruń czy Oświęcim jeździ pracować do Tychów.

@chromypies: Tylko też jakby nie patrzeć Tychy były PRLowskim poligonem nie tylko urbanistycznym ale też administracyjnym. Idea "Wielkich Tychów" czyli włączenie w miasto chyba wszystkiego okolicznego od Wyr przez Dziećkowice, Imielin, Lędziny Bieruń czy
  • Odpowiedz
  • 1
@SilesianPill w TG za bańkę kupisz domek, a masz 20 min do Gliwic, 45 min do Katowic. Są spoko szkoły, rynek, knajpki, brak klubów piłkarskich i innej patologii, spoko przychodnie i szpital, parki i blisko dużo lasów, blisko do zalewu, nie brakuje sklepów, ale nie ma galerii czy kina, jest natomiast aqua park z halą sportową, kwestia tego jak daleko masz pracę, bo jednak w samym TG stawki niższe, ceny nieruchomości
  • Odpowiedz
@sylwke3100: Z tego powodu też jest konflikt z Bieruniem, w zasadzie Tychy im Fiata zagarnęły. Można się też cofnąć do mglistych koncepcji niemieckich z okresu II wojny światowej. Tychy miały być centrum polityczno-kulturalnym regionu, najprawdopodobniej z typowo nazistowskimi koncepcjami urbanistyczno-architektonicznymi.
  • Odpowiedz