Wpis z mikrobloga

Uwielbiam tego fikołka rentierów o "przenoszeniu katastru na najemce" xD
Skoro twój najemca będzie w stanie płacić więcej, to dlaczego już nie podwyższysz mu ceny? No dawaj.

#nieruchomosci
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@slkt: każdy podatek płaci ostatecznie konsument danego dobra. I tak samo będzie w przypadku wynajmu, najemca płaci landlordowi czynsz a on potem płaci podatek.
Nie prawdą jednak jest to, że po wprowadzeniu podatku wzrosną odstępne o wysokość tego podatku. Podatek będą płacić też ci co kiszą teraz zasób nieużywany, który po wprowadzeniu takiej daniny zacznie uwierać. Dzięki temu sporą część zasobu która teraz "jeść nie woła" zostanie uruchomiona przez co
  • Odpowiedz
  • 21
@slkt już widzę jak osoby z 20-30 mieszkaniami zwiększa czynsz do 10k za miesiąc dla kawalerki 30m2. No wyboru nie będzie xD
  • Odpowiedz
@slkt: Czyli po wprowadzeniu tego podatku wynajmujacy zaczna dokladac do interesu zeby najemcy mogli sobie wynajmowac taniej?

To chyba oczywiste, ze przerzuca to na najemcow. Jak wszedl podatek od cukru to ceny napojow wzrosly, dlaczego dopiero wtedy skoro producenci mogliby podniesc ceny bez tego podatku?
  • Odpowiedz
@slkt: Nikt już nie pamięta obniżki podatku na ebooki który nie obniżył ceny ebooków ( ͡° ͜ʖ ͡°) mnóstwo ludzi twierdziło że właśnie cena powinna spaść.

Ebooki w przeciwieństwie do fizycznych książek nie generują strat gdy nie zostaną sprzedane. Książki zalegają na półkach/magazynach więc prędzej lub później robi się wyprzedaże by je sprzedać.

Podobnie jest z mieszkaniami, skoro nie ma presji na sprzedawanie to po co
  • Odpowiedz
@wstanczyk ale ja wiem o co chodzi, nie musisz mi tego tłumaczyć. W moim wpisie chciałem zaznaczyć, że TAK ostatecznie podatek zapłaci najemca (bo zostanie od doliczony do ceny mieszkania bez względu na wysokość w jakiej będzie). Najemca ostatecznie zapłaci mniej za wynajem bo ceny nieruchomości i wynajmu spadną ze względu z większą podaż.
Podsumowując cena najmu spadnie (mimo iż w tej cenie będzie podatek), i to jest bardzo dobre rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@pastibox: Super teoria, tylko rozbija się o prawa rynku. Możesz równie dobrze wrzucić w cenę utrzymywania dzieci na elimentach. To końcowa suma, która trzeba zapłacić będzie decydująca. Jak wrzucisz 1000zł do najmu to kredyt będzie prawie już dwukrotnie tańszy niż klitka po starej babci z rodziny w wielkiej płycie.
  • Odpowiedz
@pastibox: @slkt podatek nie dokonca przejdzie na najemcę.
W Polsce inwestycje to nieruchomość jeżeli podatek będzie progresywnyny. To wynajem gościa co ma 2 będzie tańszy od tego co ma 10. Przy odpowienych proporcjach pierwsi zjedzą drugich.
Dwa rentowność nieruchomości jako lokaty kapitalu spadnie i duże ryby będą szukać czegoś na większy procent gdzieś indziej
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Kielbasiarz: no i zmalał volumen sprzedaży. Na rynku wynajmu taki scenariusz nie ma racji bytu, bo nie jest zmonopolizowany jak rynek napojów gazowanych i trzeba konkurować.

W dodatku co najważniejsze, kataster obniży ROI pustostanów i wprowadzi je do użytku.
  • Odpowiedz
@slkt: teraz nie moge podniesc, bo konkurencja (inni rentierzy) nie podniosą i koniec końców nikt ode mnie nie wynajmie. Ale jak kataster podniesie koszty, to kazdy bedzie musial podniesc ceny najmu, zeby to sie nadal opłacało
  • Odpowiedz
@pastibox: Opodatkowanie gruntów pod zabudowę musiałoby być dobrze sformułowane. Bo już widzę te deweloperskie banki ziemi, które jakiś sposobem uciekają od podatku, a ty płać (a najlepiej sprzedaj panu deweloperowi).
  • Odpowiedz