Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@b3rserke: Tak jak o opłatach za zdjęcia ślubne można dyskutować, tak kwestia bana dla dronów w parkach narodowych nie powinna budzić większego zdziwienia. Masz drona? Bo ja mam, latam i nawet mnie irytuje jego dźwięk z bliska. Ewidentnym dla mnie jest, że niedźwiedziowi czy innym kozicom też może przeszkadzać. Parki narodowe to 1% powierzchni kraju, nie wystarczy Ci pozostałe 99% do latania?

Poza tym, chyba najważniejszym czynnikiem za banem, ważniejszym
  • Odpowiedz
  • 0
@v3rt: nie jestem tutaj jakiś bardzo przeciw, tylko zachęcam do dyskusji. Na chłodno rzecz biorąc, jako ktoś, kto dużo chodzi po Tatrach dźwięk drona dla zwierząt, to słaby argument. Helikopter ratunkowy lata niestety na okrągło i ten głos (oraz czerwony wygląd) to nieporównywalnie większa skala oddziaływania na faunę.
Jedynie do mnie przemawia temat bezpieczeństwa, choć tutaj bym chciał zmian i system pozwoleń na loty w danym obszarze (chyba jak z
  • Odpowiedz
@b3rserke: Serio mam Ci szukać porównania ilości akcji ratunkowych z udziałem helikoptera do ilości turystów w Tatrach? Myślałem, że rozmawiają dwie osoby o różnych poglądach, ale obie na poziomie. Przecież to jest kwestia skali. Jeszcze kilka(naście?) lat temu nie było zakazu dronów w Tatrach bo te były równie egzotyczne jak uczciwy polityk. Zakaz wprowadzono kiedy zaczęły się upowszechniać.

Wiele zakazów w normalnym społeczeństwie nie ma na celu - jak niektórym
  • Odpowiedz
  • 0
@v3rt: wszystko dałoby się rozsądnie pogodzić. Jak na parking pod morskim trzeba się rejestrować kilka dni wcześniej za gruby hajs, to można na przykład zaproponować jakieś systemy limitowe na loty. Ograniczyć ilość, zrobić bilety i zapisy . Jak wylatuje helikopter, dostajesz powiadomienie i masz się zwijać. Jakby rozsądnie usiąść, to da się coś wykombinować. Ja osobiście mam takie zdanie, bo jestem totalnie przeciwko takim kategorycznym zakazom, które da się rozważnie
  • Odpowiedz
@b3rserke: To jest rozsądna propozycja i jakiś punkt wyjścia do dalszych rozmów. Ja osobiście nie wiem, czy nadal nie głosowałbym przeciw (chociaż, jak wspominałem, sam bym chętnie dronem po Tatrach polatał), ale zgadzam się, że jest tutaj przestrzeń do dyskusji.
  • Odpowiedz
@b3rserke: Chwila chwila, ale skąd taka informacja, że płaci się 1500 zł za możliwość zrobienia zdjęć w garniturze i sukni ślubnej?
Jedyne co znalazłem to 150 zł

Tatrzański Park Narodowy jednocześnie informuje, że nie wydaje zezwoleń na wjazd do Parku w celu wykonywania sesji ślubnych. Warto przy tym zaznaczyć, że opłata za możliwość przeprowadzenia samej sesji zdjęciowej to 150 zł za dzień.
  • Odpowiedz