Wpis z mikrobloga

zamówiłem przedmiot na #allegro @allegro_pl i anulowałem zamówienie zanim zostało wysłane. no ale i tak zostało wysłane. ma dziś trafić do paczkomatu.

mam odebrać i odesłać czy mogę po prostu nie odbierać i wróci do nadawcy?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@powodzenia: Nie mogłeś anulować przez Allegro (kliknąć anuluj w zamówieniu), bo sprzedający nie miałby fizycznej możliwości takiego zamówienia wysłać. Jeżeli natomiast dokonałeś odstąpienia od umowy (kliknąłeś zwróć zakup) to nie jest to anulowanie, ale odstąpienie od umowy. W tej sytuacji jeżeli to paczkomaty InPost to możesz odebrać i odesłać do sprzedawcy (tak będzie szybciej) lub nie odbierać paczki i wróci do sprzedającego. Wtedy powinieneś odstąpić od umowy i Ci zwróci
  • Odpowiedz
@wypokpok odstąpiłem od umowy jak paczka była jeszcze w przygotowaniu. no ale najwyraźniej machina ruszyła i paczka mimo wszystko została wysłana. w takim razie po prostu jej nie wyjmę z paczkomatu (paczkomat allegro, nie InPost)
  • Odpowiedz
  • 0
@powodzenia
Allegro zmienia status na nadana, dopiero jak kurier odbierze przesyłkę z paczkomatu. Mogło więc być tak, że towar czekał już w Paczkomacie nadawczym, kiedy rezygnowałeś z zakupu.

@wypokpok
Jeżeli wygenerował etykietę przed anulowaniem zamówienie, to nada. Etykiety nie są anulowywane z automatu.
  • Odpowiedz
@powodzenia: Czyli nie anulowałes, ale odstapiłeś od umowy - to są dwie różne rzeczy. Odstąpić możesz zawsze i sprzedający może nadal wygenerować etykietę. Zresztą bardzo łatwo pominąć jak ktoś odstąpi, więc nie dziwie się, że wysłali i tak przesyłkę.
@pcela Jeżeli wygenerował etykietę przed anulowaniem to oczywiście, że nada. Sęk w tym, że kupujący nie anulował zakupu, ale odstąpił od umowy i o tym mówiłem. Po wygenerowaniu etykiety nie
  • Odpowiedz