Wpis z mikrobloga

@staryalkus: żartuję ale w takim złomku to nie warto nic więcej niż popsikanie od spodu robić plus progi a to od paru stów w górę. A i to czy potrzebne w aucie które jeszcze ze 3-4 lata pojeździ max.
  • Odpowiedz
@staryalkus bardzo dobra, profesjonalna to wartość auta lekko
zrobienie tego po chłopsku samemu to pewnie kilka stówek a dzięki temu nie zgnije ci tak szybko i pojeździsz jeszcze
  • Odpowiedz
  • 0
@vieniasn: myślę że jeszcze 3-4 lata to auto pomęczę i pójdzie na żyletki, nie dłużej więc pewnie zamiast szukać fachowca zlecę to kumplowi który ma najazdy i garaż i tyle...
  • Odpowiedz
  • 2
@staryalkus jak już ruda wychodzi gdzieś to krycie tego bollem tylko przyspieszy rozkład. Ogólnie bez dokładnego doczyszczenia taka konserwacja nie ma za wiele sensu, tj. szkoda kasy bo sam material to spokojnie z 1000zeta wyjdzie. Jak olejesz czyszczenie podłoża to na przeglądzie za rok/dwa jak diagnosta gdzieś dziubnie to mu skorupa na głowę spadnie :).
  • Odpowiedz
@staryalkus:

bo jezeli dasz to do firmy ktora sie tym zajmuje to niestety kasy pojdzie kilka tysiecy. pod warunkiem ze robia to zgodnie ze sztuka
bo trzeba odpiac w sumie caly zawias -przedni i tyly wozek tak zeby zostala sama karoseria. po tym usuwanie rdzy, piaskowanie i nakladanie tego siuwaksa do konserwacji i skladanie calosci spowrotem do kupy. dlatego takie koszty

zeby bylo taniej to trzeba to zrobic na odpierdziel
  • Odpowiedz
@staryalkus Kiedyś bodajrze armia Usa zrobiła badanie środków przeciw korozji bo obliczyli, że rdza m.in czołgów i innych pojazdów pochłania im jakieś chore miliardy, i w badaniu wyszło, że tzw baranek jest gorszy niż nie robienie niczego, bo nałożenie go kosztuje a efektów brak xD ale przetestowali też środek chyba Krown, typ gęstego oleju i działał on bdb. http://krown.pl/
  • Odpowiedz
@staryalkus: Robiłem konserwację podwozia swojego Grande Punto rocznik 2006 w zeszłym roku, przy okazji wymieniałem jeden próg, bo go ruda zaczęła zjadać. Konserwacja całego podwozia, razem z nadkolami, wyszła 2500 zł do ręki, z fakturą byłoby drożej :)
  • Odpowiedz