Wpis z mikrobloga

#zatoki #przegrodanosowa #chrapanie #bezdechsenny #zdrowie

Elo, chrapię i mam bezdech senny. Do tego mam nawracajace infekcje i przewlekle zapalenie zatok.
Lekarz mi zaproponował zabieg FESS (czyszczenie zatok + usuniecie jakiejs chrzastki powietrznej która blokuje) , prostowanie przegrody nosowej.

Wg nich jest spora szansa , ze pomoze na chrapania, bezdech, infekcje i na zatoki. Termin oczekiwania prywatnie to ok 2-3 msc ,a operacja kosztuje 13000pln. Alternatywnie moglbym sprobowac zrobic to na NFZ ,ale termin czekania to ok 1 rok ,1.5 i wtedy te zabiegi by byly wykonywane osobno a nie razem.

czy ktos moze sie podzielic czy warto zrobic to prostowanie przegrody prywatnie i zaplacic?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@drakan8: Niby moge, ale to nie rozwiazuje kwestii zapalenia zatok oraz przedluzajacych sie infekcji i zatkanego nosa.
Ciekaw jestem czy ktos mial robionego tego FESSA i moze sie podzielic rezultatami.
  • Odpowiedz
@szaman4: szansa, że to zlikwiduje chrapanie, a tym bardziej bezdech jest bardzo niska ale być może warto ze względu na te nawracające infekcje (powinno się poprawić jak zaczniesz oddychać nosem)

jak duży masz ten bezdech? jakie AHI wyszło w badaniu polisomnograficznym? cokolwiek byś nie robił od tego moim zdaniem trzeba zacząć
  • Odpowiedz