Wpis z mikrobloga

#fotowoltaika Jest tu ktoś kto sie zna na fotowoltaice? Potrzebuje coś na dom 130m2+pompa ciepła. Z tego co wyczytałem to opłaca się zainwestować w magazyn energii. Ale jaka moc/ jakie koszty/ gdzie zamówić z montażem / jakie są dopłaty to już nie mam pojecia. Może ktoś przechodził tą samą drogę i poratuje wiedzą?
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jaszczomp1313: problem jest w tym ze caly ten rynek to patologia i masa naciagaczy. Wydaje mi sie ze jedynym slusznym rozwiazaniem jest samemu zakup paneli i falownika. A pozniej poszukanie po znajomych montera ktory to zamontuje. Jeszcze mozesz poczekac az ruszy program czyste powietrze i zrobic to z dotacji. Teraz maja zmienic zasady ze samemu sie wszystko kupuje
  • Odpowiedz
@Jaszczomp1313: Podsumowując, całkowity koszt instalacji fotowoltaiki, magazynu energii i pompy ciepła w nowym domu może wynosić od 85 000 zł wzwyż. Koszt ten zależy od wielu czynników, takich jak wybór sprzętu, miejsce instalacji, dostępność dofinansowań oraz stopień skomplikowania montażu i zakres prac.
  • Odpowiedz
@Jaszczomp1313: masz racje. Na bank nie korzystaj z firm zewnętrznych to naciągacze. Do moich rodziców wydzwaniali i jak przekazywali do mnie numer to juz sie nie kontaktowali. Raz zastalem w domu przedstawiciela takiej firmy i zapytalem go konkretnie jakiej firmy panele falownik i ile KW bysmy chcieli to z tych 3 prostych danych powiedzial mi kwota miedzy 40 a 80 tys.
Czaisz? To są oszuści.
Kup panele sam. Falownik sam.
  • Odpowiedz
@Jaszczomp1313: najlepiej szukac po hurtowniach i negocjowac jakies rabaty.
Niektire firmy maja przedstawicielstwo w PL z chin. Program czyste powietrze zawiesili poniewaz firmy ktore realizowaly projekty robily to po najnizszych kosztach montujac chlam a fakturujac do maxa. Dlatego zablokowali program i ma ruszyc na wiosne na innych zasadach. Wszedzie gdzie w tym kraju jest posrednik to 80% szans ze klient zostanie wydymany. Jak kupisz sam to i tak zaoszczedzisz polowe
  • Odpowiedz
@Jaszczomp1313: to ze kupujesz akumulatory i w nich magazynujesz prąd na swoje zapotrzebowanie, oddajesz do sieci nadwyzki wtedy gdy cena jest korzystniejsza na przyklad w nocy.
Teraz s ciagu dnia latem kiedy wszystkie panele w calej polsce chodza na pelnych obrotach cena jest najnizsza, specjalnie teraz na nowych zasadach cena zmienia sie kilka razy dziennie. Jak ludzie dużo oddaja do sieci to cena spada. Jak nie oddaja bo jest noc
  • Odpowiedz
@Jaszczomp1313: Wróć z pytaniem kiedy będzie bliżej realizacji tej inwestycji. Ceny tych produktów zmieniają się dość dynamicznie.
Przykład: dziś wjechały do mnie na magazyn zestawy z foxa(falownik 10kW z bateriami HV 10kWh) po 10500 netto, a miesiąc temu kosztowały 12000 zł netto - obecnie ceny spadają ale nie zawsze tak było.
W Twoim przypadku w gre wchodzi montaż instalacji PV z magazynem energii bo niestety ceny prądu na giełdzie (te
  • Odpowiedz
@Jaszczomp1313: taka mapa drogowa jak to rozegrać finansowo i z prawidłowym doborem.

Zacznij od samej pompy ciepła, aby jej wydajność była dobrana do charakterystyki budynku, np. poprzez OZC lub z grubsza z PChE, które masz w projekcie. Zadbaj też o to, aby podłogówka była zrobiona dobrze.
Lecisz w trakcie budowy z pompą (już dobraną mocowo pod Twoje potrzeby), jak masz ją w projekcie i PChE to składasz Moje Ciepło. Już 7k do Ciebie
  • Odpowiedz
@bdg-bro: warto dodać że pompe ciepła trzeba brać markową taką która przy minusowych temperaturach będzie miała stały pobór energii
Z tego co się orientuję to tanie pompy potrafią przy -15 -20 stopni pobrac wielokrotnosc tego co pompa ciepla lg lub samsung.
Prawda to?
  • Odpowiedz
@stara_biauka_: z powietrza -15 st. C naprawdę ciężko wyciągnąć ciepło. sprężarka musi z większą wydajnością przetoczyć większą objętość powietrza, aby wyciągnąć wystarczającą ilość ciepła. Mam akurat jedną z top marek, i skok zużycia był wyraźny podczas dużego mrozu. Budżetowe sprzęty przechodzą przy większym mrozie na grzanie grzałką, wtedy dopiero jest rozpacz.
  • Odpowiedz
warto dodać że pompe ciepła trzeba brać markową taką która przy minusowych temperaturach będzie miała stały pobór energii

@stara_biauka_: ? Czy ty wiesz jak działa pompa ciepła w ogóle?
  • Odpowiedz
@Mateos2: ceną ofc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiadomo, że chodzi głównie o serwis i dopłatę do usuwania usterek i awarii w razie W jeżeli się pojawią. Dziś na szczęście całkiem sporo jest fachowców z chłodnictwa, którzy podejmują się napraw różnych PC. Z tymi pochodzącymi Z grupy Midea nie powinno być większego problemu, bo tego jest chyba najwięcej na rynku i nawet bez wsparcia producenta jest szansa,
  • Odpowiedz
Dziś na szczęście całkiem sporo jest fachowców z chłodnictwa, którzy podejmują się napraw różnych PC

@bdg-bro: no niestety mam inne wrażenie. Do tego trzeba sporej wiedzy jednak i doświadczenia.
  • Odpowiedz