Wpis z mikrobloga

Byłem dzisiaj na spotkaniu mieszkańców osiedla ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Było może z 8 osób. Wszyscy narzekali, że w innych dużych miastach czynsz nie jest aż tak wysoki jak we Wrocławiu. Twierdzili, że nawet w Gdańsku, gdzie standard życia jest wyższy xD, czynsz jest niższy. Oczywiście, praktycznie każdy z nich przechwalał się, ile to ma mieszkań.

Te 8 osób chce, żeby nie płacić za ochronę budynku, bo uważają, że jest za droga xD uwaga 80,00zł

Nie dość, że kupują po kilka mieszkań, to jeszcze obniżają standardy ludziom, którzy chcą tam normalnie żyć, bo sami nie chcą płacić.

Ignoranci, nieczytający nawet aktów notarialnych umów i tego, co kupują. Baba mówi, że pierwsze słyszy, że ma tam być ochrona, mimo że w ofercie było jasno napisane, że osiedle będzie strzeżone z ochroną i monitoringiem.

Nie wiedzą, że ilość mieszkań w budynku przekłada się na miesięczne opłaty, bo koszty są dzielone xDD

Po prostu komedia klakierów. Podatek kastralny musi być, żeby to frajerstwo rozgodnić, bo sobie biznes z betonu zrobiło.

#nieruchomosci #rodzina #hipoteka #kredythipoteczny #wroclaw
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@andrzej-memiarz u mnie było lepiej. 3 piętrowy budynek i na siłę windy zewnętrzne zbudowali. Oczywiście koszty inwestycji i użytkowania doliczone do czynszu.
I nie, nie było takich propozycji czy próśb od osób starszych czy niepełnosprawnych. Po prostu zrobimy 12 wind nikomu nie potrzebnych i zakażemy przewożenia rowerów w nich, podwyższając czynsz wszystkim mieszkańcom
  • Odpowiedz
@andrzej-memiarz rozumiem Cię doskonale; my mieliśmy w Gdańsku problem z patologią; musieliśmy zdemontować altanę, gdzie siedzieli i zamontować monitoring; miesiąc zbieraliśmy 50% głosów; część ludzi ma x mieszkań i nie wchodzi na grupy/portal administracji; część miała nam za złe nagłaśnianie sprawy, bo wartość mieszkań spadnie (powstał artykuł na portalu lokalnym); remonty trwają już 3 lata, a nadal są mieszkania w stanie deweloperskim (na moim piętrze 2/9);
  • Odpowiedz
@andrzej-memiarz:

Nie dziwi mnie to - jestem absolutnie przeciwnikiem ochrony na osiedlach. Nie daje absolutnie nic, poza dodatkowym kosztem do czynszu. A grodzone osiedla to patologia i dobrze że od niedawna np. w Warszawie takie osiedla już nie mogą powstawać.
  • Odpowiedz
nawet nie wiem co taka ochrona miałaby zrobić

@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: siedzieć w budce, np. na parkingu podziemnym. Jak ktoś przyjdzie majstrować przy autach, to przynajmniej musi wziąć pod uwagę, że ktoś tam zawsze jest. Wiadomo że to nie pluton piechoty szturmowej, ale bez przesady że taka obecność nic nie daje.
  • Odpowiedz
@DiMaria: Zgadzam się, że grodzone osiedla to patologia i niszczy tkankę miejską ale dobra ochrona to praktycznie same plusy:
- obchód wokół budynku chroni przed graficiarzami
- obchód w parkingu podziemnym odstrasza złodziei, zwłaszcza rowerów
- ochrona monitoruje teren wokół budynku i od razu informuje straż miejską o każdym idiocie parkującym białym X4/GLC/Q5 na środku chodnika:)
- odbierze za ciebie paczkę od kuriera podczas twojej nieobecności i odbierasz sobie później na portierni
- jeśli jakiś
  • Odpowiedz