Wpis z mikrobloga

Hej, czy ktoś z Was ostatnio wypełniał wniosek o wydanie warunków zabudowy? Posiadacie jakiś wzór jak wypełnialiście. W internecie są same stare wzory.

Nie planuję w tym roku budowy, najwcześniej za 2-3 lata ale, że gminy muszą do końca roku uchwalić plany ogólne i nagle działka przeznaczona pod X, może stać się działką o innym przeznaczeniu.

Dziękuję za pomoc :)

#budownictwo #budowadomu #budujzwykopem
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nelson2004: tak, bo do wniosku o WZ dołączane są załączniki a jakie załączniki to zależy od opcji wybranych we wniosku, stąd formularz online dołącza odpowiednie załączniki
  • Odpowiedz
  • 0
@Catmmando: czy jeżeli nie mając jeszcze planu, jak będzie wybudowany dom itp. Tylko chcę posiadać z gminy warunki zabudowy, żebym w przyszłości mógł budować na Nim dom musze wypełniać taki wniosek (obecnie w planach zabudowy jest że można na tym terenie budować domy jednorodzinne ale działa póki co, rolnicza) ?
  • Odpowiedz
@Nelson2004: jeżeli działka nie jest objęta miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego to musisz wypełnić właśnie taki wniosek o warunki zabudowy

nawet jak nie masz jeszcze planu jak dokładnie będzie budowany dom we wniosku musisz już wskazać na jakąś koncepcję i szacowane wymiary np. maksymalna powierzchnia itp.

i jak gmina wyda ci warunki zabudowy zezwalające na budowę domu jednorodzinnego to jedyne co może pouczyć, ze starając się potem na pozwolenie na budowę
  • Odpowiedz
@Nelson2004: ja jak składałem wniosek to np. dałem maksymalna powierzchnia zabudowy 200m2 mimo ze miałem już na oku projekt na 100m2 (bo trzeba myśleć jeszcze np. o garażu)

jak w projekcie miałem szerokość elewacji 10m to dałem i tak 15m bo może kiedyś zmienię zdanie

dach podałem 45 stopni mimo że skończyłem z dachem 40 stopni

także tam można dawać trochę na zapas, urzędy też wtedy wydając WZ często wskazują
  • Odpowiedz
  • 0
@Catmmando czyli chyba w zasadzie i tak lepiej mieć jakiś projekt domu i do tego dać zapas gdyby coś miało się powiększyć.
Bo ja jeszcze nie mam pojęcia jaki będę chciał budować dom, jaki dach itd.
  • Odpowiedz