Wpis z mikrobloga

Przeszedłem na infakt i zacząłem tęsknić za księgową :)
Kupiłem telefon z EU i zapłaciłem za niego pełną kwotę brutto. W infakt jak dodaję ten koszt i ustawiam polską stawkę VAT to finalnie jako Księgowa wartość faktury (z podatkiem naliczonym w Polsce) widzę kwotę wyższą o 23% niż tę jaką realnie zapłaciłem.
Postępowałem według https://pomoc.infakt.pl/hc/pl/articles/360000679859-Jak-zaksi%C4%99gowa%C4%87-faktur%C4%99-za-zakup-towaru-od-kontrahenta-z-UE
ale nic z tego nie rozumiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Rozliczyłem to poprawnie i tak ma zostać czy mam zmienić stawkę VAT na 0%?

#ksiegowosc #infakt #podatki #jednoosobowadzialalnosc #firma
criginold - Przeszedłem na infakt i zacząłem tęsknić za księgową :)
Kupiłem telefon z...

źródło: infakt

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@criginold: Wydaje mis ię że zły NIP wybrałeś. Ta firma jest zarejestorwan w PL jako płatnik VAT i doliczyła poslki VAT 23% wieć księgujesz norlanie używając tego NIPu zaczynającego się na PL
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: dzięki masz rację. Poprawiłem NIP na właściwy i pojawił się dopiskiem "Podmiot jest czynnym podatnikiem VAT EU" ale dalej widzę kwotę większą niż tę jaką realnie zapłaciłem¯\(ツ)/¯
criginold - @zibizz1: dzięki masz rację. Poprawiłem NIP na właściwy i pojawił się dop...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@criginold: No i tak powinno być. Bo wartości trzeba wpisać w PLN. Kurs z Tabeli A NBP z poprzedniego dnia roboczego przed wystawieniem faktury. Ja jak ksieguje od polskich podmiotów w innej walucie to na fakturze mam te wartości w PLN wyszczególnione też zazwyczaj.
  • Odpowiedz
  • 0
Kurs z Tabeli A NBP z poprzedniego dnia roboczego przed wystawieniem faktury

@zibizz1: telefon kupiłem jakoś na początku stycznia, ale FV była dostępna dopiero 04.02. Więc rozumiem, że jako datę zakupu przyjmuję datę wystawienia FV?
  • Odpowiedz
@criginold: Na fakturze jest data wystwaienia faktury. Powinna być wysatwione pomiedyz zapłatą za towar a wysłaniem towaru. Ostatnio coraz wiecej firm preferuje to drugie podejscie
  • Odpowiedz