Wpis z mikrobloga

Mirku z #druk3d - przyszedł ten wiek, że szukam zabawki. Nigdy nic nie drukowałem, ale chcę kupić jedną drukarkę, którą może będę drukował coś codziennie przez tydzień, a potem dopiero za 3 miesiące. Ograniczyłem się do Bambu, najpierw patrząc na A1 mini, potem na A1 a w końcu, mając na uwadze, że nie mam zielonego pojęcia czy nie będę drukował czegoś w ABS myślę o P1S Combo. Za tym ostatnim przemawia to, że drukarka i filament mogą stać w domu/garażu miesiącami a tak jak rozumiem będę miał mniejsze problemy z wilgotnością. Do tego wydaje mi się, że z drukiem z ABS będę mógł drukować trwalsze/wytrzymalsze rzeczy, co przełoży się na większą przydatność drukarki. A nie chcę teraz wydać 2k, żeby za rok stwierdzić, że lepiej przesiąść się na coś lepszego.

Drukował będę: śmieci z internetu (czyli gadżety do zabawy) i pewnie z córką jakieś pierdoły, zabawki (może tory do pociągu?) itd. Generalnie w zakresie hobby!

Ktoś przechodził podobną drogę?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Za tym ostatnim przemawia to, że drukarka i filament mogą stać w domu/garażu miesiącami a tak jak rozumiem będę miał mniejsze problemy z wilgotnością.

@KochamJescKisiel: To też dotyczy PLA - nie jest podatne na wilgoć. W zasadzie na wilgotność są podatne PVA, PETG i Nylon.

. Do tego wydaje mi się, że z drukiem z ABS będę mógł drukować trwalsze/wytrzymalsze rzeczy, co przełoży się na większą przydatność
  • Odpowiedz
@Kryspin013 ten ABS to tak jako przykład. Śmieci będę robił najpierw w PLA. Śmieci to też takie szerokie określenie na rzeczy, których nie potrzebuje ale się przydadzą.

Zakładam, że rzeczy użytkowe lepiej będzie drukować w ABS bo nie będą rozlatywać się w ręku.

Niezależnie - jeżeli ABS może się do czegoś przydać kiedyś, to pewnie wolę dopłacić ten 1k czy ile PLN i móc to robić a nie korzystać, niż potrzebować
  • Odpowiedz
Zakładam, że rzeczy użytkowe lepiej będzie drukować w ABS bo nie będą rozlatywać się w ręku.

@KochamJescKisiel: ABS jest sztywniejszy, ale wytrzymałość w dużej mierze zależy od wielkości elementu. W sensie ABS też jest stosunkowo kruchy i w osi Z warstwy jakoś super nie sklejają się ze sobą.

Na twoim miejscu zastanowiłbym się czy bierzesz pod uwagę kiedyś druk wzbogacanym filamentem o włókna i na podstawie tego bym decydował na
Kryspin013 - >Zakładam, że rzeczy użytkowe lepiej będzie drukować w ABS bo nie będą r...
  • Odpowiedz