Aktywne Wpisy

JamesJoyce +10
#sztucznainteligencja #programista15k #programowanie
Boicie sie ai w konteksie pracy? Rozmawiam w pracy z programistami i nawet nie wiecie jak wielu koderow kompletnie wypiera ai.
Boicie sie ai w konteksie pracy? Rozmawiam w pracy z programistami i nawet nie wiecie jak wielu koderow kompletnie wypiera ai.

pearl_jamik +239
przestańcie podniecać się tą sztuczną raszplą holenderką, tu macie prawdziwą naturalną piękność.
#mediolan2026
#mediolan2026
źródło: mmrhs5xw9k7sseajw5kv8t2vzfbk35wc
Pobierz

#spotify #prawoautorskie #prawo #kradno dorzucę też #youtube bo tam już zdjęte bez szemrania
Niby tak, z drugiej strony gość się na tym monetyzuje, więc ty jest mocno kijowe zachowanie z jego strony, bo gdyby najpierw zapytał, czy wyrażam zgodę na wykorzystanie, to raczej bym się zgodziła na to. Ale to jest ordynarna kradzież
@moll: prawo cytatu - widzisz mnie?
W dodatku cytat wymaga podania źródła, tego też nie było
@moll: jeśli spełnisz warunki prawa cytatu, to jak najbardziej. Prawo cytatu nie wyłącza użycia całego utworu. Przecież mogę omówić cały np. wiersz.
Nie podał też ani źródła ani autora tekstu
napisz dajmy na to wiersz, ja sobie z Twojego tekstu zrobię piosenkę (ograniczę się do skopiowania kilku strof co zwrotkę, żeby mi ładniej wyglądało kompozycyjnie z refrenem i tyle mojej pracy na tekstem) i słowem nie pisnę o tym, kto jest autorem słów.
W takim przypadku to jest tylko cytat, czy jednak możesz się ode mnie domagać zaprzestania publikacji i udziału w zyskach wygenerowanych na utworze?
@moll: nie jestem aż takim ekspertem od IP, ale tam jest dużo odcieni szarości typu np. cover, remix, wykonanie. Jeśli z mojego wiersza zrobisz piosenkę, to jest to de facto nowy utwór albo adaptacja twojego utworu, więc tu nawet nie prawo cytatu jest potrzebne tylko inne działy.
Nowy utwór to gdy zmieniasz stary w przynajmniej 70%, adaptacje, jeśli nie masz czegoś w domenie publicznej też masz uzgadniane z autorem, ciężko zrobić cover czy mix z czegoś, co nie miało postaci do tego "predystynowanej"