Wpis z mikrobloga

robił ktoś z Was kiedyś zgłoszenie do spotify o naruszenie praw autorskich? gość bez mojej wiedzy i zgody wykorzystał komercyjnie moje treści w swoim nagraniu i chciałaby, żeby zostało to zdjęte

#spotify #prawoautorskie #prawo #kradno dorzucę też #youtube bo tam już zdjęte bez szemrania
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 1
@WielkiNos: napisałam z prośba o usunięcie z innych kanałów, tam gdzie tu publikował, zobaczę czy odpisze w ogóle.

Niby tak, z drugiej strony gość się na tym monetyzuje, więc ty jest mocno kijowe zachowanie z jego strony, bo gdyby najpierw zapytał, czy wyrażam zgodę na wykorzystanie, to raczej bym się zgodziła na to. Ale to jest ordynarna kradzież
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@WielkiNos: dokładnie. Jeszcze jakby było mnie trudno znaleźć, skoro skopiował to z mojego posta, w którym wprost napisałam, że tekst poniżej to moja radosna twórczość
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Adams_GA: ale on użył całego utworu, a nie zacytował fragment xD w dodatku użył tego komercyjnie. Mogę też kogoś zacytować w całości i za to kosić hajsy?

W dodatku cytat wymaga podania źródła, tego też nie było
  • Odpowiedz
Mogę też kogoś zacytować w całości i za to kosić hajsy?

@moll: jeśli spełnisz warunki prawa cytatu, to jak najbardziej. Prawo cytatu nie wyłącza użycia całego utworu. Przecież mogę omówić cały np. wiersz.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Adams_GA: ale on mojego tekstu nie omawiał xD on użył tylko mojego tekstu. Nie dodał w warstwie tekstowej niczego od siebie.
Nie podał też ani źródła ani autora tekstu
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Adams_GA: to może inaczej...

napisz dajmy na to wiersz, ja sobie z Twojego tekstu zrobię piosenkę (ograniczę się do skopiowania kilku strof co zwrotkę, żeby mi ładniej wyglądało kompozycyjnie z refrenem i tyle mojej pracy na tekstem) i słowem nie pisnę o tym, kto jest autorem słów.

W takim przypadku to jest tylko cytat, czy jednak możesz się ode mnie domagać zaprzestania publikacji i udziału w zyskach wygenerowanych na utworze?
  • Odpowiedz
napisz dajmy na to wiersz, ja sobie z Twojego tekstu zrobię piosenkę

@moll: nie jestem aż takim ekspertem od IP, ale tam jest dużo odcieni szarości typu np. cover, remix, wykonanie. Jeśli z mojego wiersza zrobisz piosenkę, to jest to de facto nowy utwór albo adaptacja twojego utworu, więc tu nawet nie prawo cytatu jest potrzebne tylko inne działy.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Adams_GA: dlatego w poście nie pytałam o cytat, a o prawo autorskie

Nowy utwór to gdy zmieniasz stary w przynajmniej 70%, adaptacje, jeśli nie masz czegoś w domenie publicznej też masz uzgadniane z autorem, ciężko zrobić cover czy mix z czegoś, co nie miało postaci do tego "predystynowanej"
  • Odpowiedz