Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam partnerkę, która znajduje się w spektrum autyzmu, dokładniej z zespołem Aspergera. Jej matka również jest w spektrum autyzmu, dziadek prawdopodobnie też, a brat dodatkowo ma ADHD. Czy decydując się na dzieci, jesteśmy skazani na to, że nasze potomstwo, a szczególnie ewentualny syn, odziedziczy te same cechy? Czy będą musiały mierzyć się z problemami w funkcjonowaniu w społeczeństwie, które nawet pomimo terapii mogą sprawić, że nigdy nie będą w pełni normalnie funkcjonować? Wiem jak to bardzo daje popalić ludziom którzy się z tym borykają i nie wiem czy chce wypuszczać na świat kolejnego człowieka który może przechodzić męki. #autyzm #asperger #psychologia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

📒 Notatka moderatora: baiciarz, nie dawać atencji

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WykopX: masz rację, że obowiązuje ICD-10, ale zespół aspergera nie istnieje już w ICD-11 i te same osoby będą dostawały w przyszłości zamiast niego diagnozę „spektrum autyzmu”. Więc stwierdzenie, że asperger nie jest uznawany za spektrum może być mylące.
Ja mam w swojej opisowej diagnozie podane obie jednostki, napisane wprost że wg ICD-10 mam zespół aspergera, a wg ICD-11 zaburzenia ze spektrum autyzmu. Ale do IKP wpisali mi tylko tę
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
optymistyczny-filozof-62:
@ratty:

W taki sposób to można każdego podciągnąć pod wszystko co się chce, dziecko jest zaniedbane przez dietę, nie ma siły robić rzeczy i się buntuje - CYK AUTYZM i można odpalać CSA, dziecko ma braki emocjonalne od rodzica - CYK AUTYZM pora na CSA, w taki sposób można każde zaniedbania wychowawcze usprawiedliwić bez żadnych konsekwencji, lekarze to uwielbiają bo nie muszą się użerać z rodzicami,
  • Odpowiedz
dziecko jest zaniedbane przez dietę, nie ma siły robić rzeczy i się buntuje - CYK AUTYZM i można odpalać CSA

@mirko_anonim: Przecież tak teraz wygląda diagnozowanie dzieci. Prawdziwi autyści nie mają diagnozy, bo są cisi i są pilnymi uczniami, za to jest epidemia ADHD u lokalnych dzieci Brajanuszy i Grażyn, bo na autyzm można załatwić darmowy basen, a na ADHD "terapię", dzięki której Brajanusz i Grażyna mogą sobie oglądać serial
  • Odpowiedz