Wpis z mikrobloga

Cześć Mirkowicze,

Zakładam sklep e-commerce z własną marką, produkty o dość wysokiej cenie (pare tysięcy złotych jeden) z główną sprzedażą w Polsce, ale też chcę uderzać na rynki zagraniczne (Europa).
Zastanawiam się nad platformą i już sam nie wiem co wybrać.
1. Woocommerce - spoko, ale nie umiem nic w wordpressa. Będzie trudno się nauczyć żeby to w miarę wyglądało?
2. SaaS:
a) Shopify - wszystko spoko, o ile abonament mnie tak nie odstrasza (27euro/msc) to te opłaty transakcyjne to przegina. W Polsce podobno shopifypayments jeszcze nie wprowadzili, a wtedy muszę zapłacić 2% od zewnętrznych płatności + opłaty zewnętrznego operatora (np. przelewy24 to 1.29%) więc 3.29%. 3.29% od transakcji za 7000zł to 230zł - trochę drogo. Jest opcja tego obejścia?
Czy Shopify jest faktycznie tyle warte? I czy są tam jakieś ukryte płatności (za pluginy np)
b) Shoper - Tutaj platforma typowo na rynek Polski. Fajnie bo jakieś dobre integracje, niby prosty interfejs. Płatności też ok 1.5% więc o połowę mniej niż shopify, ale... Po pierwsze tam wszystkie dodatki kosztują, i to nie mało. Czy są one potrzebne? Da się budować bez tych dodatków?
Po drugie, ta platforma nie bardzo oferuje tłumaczenie stron na inne języki, a ja zamierzam też sprzedawać po europie, więc fajnie jakby można było sobie wybrać język na górze strony.
c) IdoSell - wszystko wygląda super przejżyście, ale nie wchodziłem mocno w detale bo jak wpisałem w google opinie, to ma tragiczne.

Używa ktoś z was tych serwisów? Jakie są wasze doświadczenia?

#ecommerce #sklepyinternetowe #shoper #shopify #biznes i pomimo że to nie #dropshipping to możecie używać tych platform
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Woocommerce po dłuższym przemyśleniu jest jeszcze bardziej problematyczne - przy każdej zmianie muszę płacić jakiemuś webdeveloperowi + przeczytałem że muszę martwić się o różne aktualizacje, security itd. Wolałbym jednak zająć się ważniejszymi rzeczami w firmie (i tak jest ich wystarczająco dużo..)
  • Odpowiedz
@maximus481: I to jest właśnie "prowadzenie" czegoś swojego w Polsce, multum opłat i podatków i Ty to miras ogarniasz? Ciekawe... Łatwo w długi wpaść, automatyzacja znacząco ułatwia, ale to tez wymaga znajomości programistycznej żeby sobie takiego bota podto zainstalować i ile po tym jesteś w stanie wyjść mies? A jak nic nie sprzedasz? ( ͡° ͜ʖ ͡°) to opłaty Cie zeżrą, lepiej odpuścić temat i iść
  • Odpowiedz
@maximus481: polecam Woo, jak będziesz chciał ogarnąć na wysokim poziomie - mogę Ci kogoś polecić. W dodatku opisane problemy (aktualizacje, itd.) też ogarnia w trybie miesięcznego nadzoru nad stroną na zasadzie abonamentu. Zwłaszcza, jeśli myślisz w przyszłości o np. SEO, to zdecydowanie IAI + Shoper imo odpada, Woo na luzaku daje radę z dobrym devem.
  • Odpowiedz
  • 1
@JasnyBanan wiele miałem takich myśli, a jeszcze dobrze nie wystartowałem 😅 samo ogarnianie systemu podatkowego to już sporo nauki i wyzwania. Co dopiero dofinansowania - gdybym wiedział co mnie czeka to pewnie poszedłbym inną drogą.

Ale tak to jest wlasnie, krok po kroku bez poddawania się to klucz do sukcesu :)
  • Odpowiedz
@maximus481: mam sklep na Woo już od kilku lat, dziala i wyglada dobrze, jest prosty do zrobienia i obslugi i do tego tani, kazdy na pocztaku swojej przygody z e com powienien zaczsc od woo. jak cos to pytaj na DM
  • Odpowiedz
  • 0
@FilipTraum: Uważasz że shopify ma slabe możliwości SEO? Rozumiem, że to platforma zamknięta i to trochę utrudnienie, a z drugiej strony konkurencja jakoś bardzo dobrze sobie radzi + jednak shopify jest specjalnie zrobione pod e-commerce, więc nie może być tak źle?
  • Odpowiedz
@maximus481: Moim zdaniem zawsze to, co ma możliwie otwarty kod pod wprowadzanie zmian będzie lepsze. W długiej perspektywie np. rozwija Ci się sklep mega (czego życzę) i będziesz potrzebował jakąś customową opcję. No i teraz jak myślisz, co będzie prostsze - zakodowanie tego na WP, czy shopify? Sam sobie te pytanie zadaj, sprawdź na forach, itd. Nie odwodzę, nie namawiam. Jedynie oddaję pod Twoją rozwagę.
  • Odpowiedz
@maximus481: pamiętaj, że tu siedzą też ludzie żyjący z wdrażania woo ( ͡° ͜ʖ ͡°) jeśli masz jakieś pojęcie o technicznych aspektach cmsów, to brałbym woo/presta. Jeśli nie masz zielonego pojęcia to saas i podobno idosell się najlepiej sprawdzi z tych, które podałeś
  • Odpowiedz