Wpis z mikrobloga

Mirki potrzebuje porady
Mam telefon z tylko 64gb pamięci.Z poprzednich telefonow mam backup zdjec w Google zdjęcia. Pomimo że zdjęć fizycznie nie mam na telefonie, w pamięci pokazuje mi 15 gb zajętych w galerii. Czy da się zrobić tak, aby te zdjęcia z google można było oglądnąć tylko online z ich serwera ? Czy jak w ustawieniach Galeri klikne "Wyczyść wszystkie dane" ? Wszystkie dane aplikacji, pliki, ustawienia,konta i pliki pamieci podrecznej zostana trwale usuniete.
Jak to klikne to usunie mi także w z konta google moje stare zdjecia ?
Jak mam teraz zrobić aby telefon nie liczył mi tych zdjec jako zajetej przestrzeni u mnie w tel.

#android #telefony #pytanie #pomocy
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Enjama: Usuń 10 stary zdjęć z poziomu galerii i zobacz czy są w googlach. Na moje rozumowanie powinny one być. Tylko sprawdź w Google Zdjęciach czy masz wszystkie obrazy zsynchronizowane.

Inna metoda kasowania, to wejść w jakąś przeglądarkę plików, masz tam jak mniemam folder DCIM i usuń za jego pomocą pliki
  • Odpowiedz
  • 0
@stabil88: Właśnie w dcim nie ma nic, skopiowałem na komputer, dodatkowo one są dostępne w google zdjęcia.
Jak usuwam jakieś zdjęcie w galeri, bo tam są dostępne te wszystkie zdjęcia. To automatycznie usuwa, też z google zdjęcia niestety.

I teraz pytanie jak zwolnić te 16 gb ( tyle pokazuje, że zajmuje galeria)
Chciałbym aby te zdjęcia były dostępne tylko w google zdjęcia a nie w Galerii.
  • Odpowiedz
Trudno mi w to uwierzyć. Zrobiłem testa, na Samsungu. Usunąłem zdjęcie z galerii, opróżniłem koszt(bo jest na Samsungu) i dalej zdjęcie mam na google zdjęciach. Jeżeli w flderze DCIM jest pusto, a w galerii masz dalej jakieś zdjęcia, otwórz to zdjęcie w galerii i poszukaj informacji o nim (szczegóły/informacje). Powinna tam znajdować się ścieżka do lokalizacji pliku.

Bo rozumiem, że masz dwie aplikacje, jedna to Galeria i druga Zdjęcia (od Google) ?
  • Odpowiedz
  • 1
@stabil88: udało się, skasowałem dane Galerii i odznaczyłem aby automatycznie nie pobierał kopi zdjeć ;) Ale zmiana telefonu jak najszybciej ...
  • Odpowiedz