Wpis z mikrobloga

@Julek85: Blueprint ma taką zaletę, że można z dowolnego języka programowania przesiąść się do Unreala i od razu zacząć działać. Nie trzeba się uczyć całego C++.
No i druga rzecz to nie ucieknie ci żaden nawias, apostrof, klamra czy inny element składni.
  • Odpowiedz
  • 2
@KonwersatorZabytkow: nie do konca. problemem nie jest poznanie skladni, jak znasz jeden jezyk to nauczenie sie skladni drugiego nie jest problemem. problemem jest api. jak go nie znasz i nie wiesz jakiej metody uzyc aby cos osiagnac (mowie o wewnetrznych funkcjach UE) to tego nie osiagniesz czy to w kodzie czy w blueprincie.
  • Odpowiedz
@Julek85: no ale mimo wszystko ten blueprint jest krótszy, bo ma 17 elementów (z czego 2 to print do debugowania + nie liczę tych wyłączonych dwóch z lewej) a kod C++ ma ponad 30 (licząc bez pustych linii to 27). Mimo wszystko oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy, ja wszedłem do świata blueprint w miarę przyjemnie a jak ostatnio pytałem na wykopie o dobre książki/ebooki/poradniki do nauki C++ to
  • Odpowiedz
  • 1
@KonwersatorZabytkow: a napisales temu komus ze chodzi o ue5? zarządzanie pamięcia odpada w tym wypadku bo wszystkim zajmuje sie silnik, chyba ze chcesz tworzyć jakieś ekstremalnie hardcorowe rzeczy :)

ogolnie zanim zacząłem przygodę z cpp w ue to nie miałem praktycznego doświadczenia z tym językiem (coś tam jedynie człowiek na studiach tworzył w konsoli). dopiero jak zacząłem klepać na początku proste taski, zerkając w kod silnika to się człowiek zaczał
Julek85 - @KonwersatorZabytkow: a napisales temu komus ze chodzi o ue5? zarządzanie p...

źródło: Bez-nazwy-1

Pobierz
  • Odpowiedz