Wpis z mikrobloga

Cześć, Wykopowicze!

Nazywam się Karol Wójcicki - jestem popularyzatorem astronomii, pasjonatem nocnego nieba i autorem popularnonaukowego fanpage'a „Z głową w gwiazdach”.

Spędzam noce pod gwiazdami, ścigam zorze polarne, dokumentuję zaćmienia słońca na drugim końcu świata, a w międzyczasie opowiadam Wam o niesamowitych zjawiskach, które każdej nocy dzieją się nad naszymi głowami. Od lat staram się zarażać ludzi miłością do Kosmosu, organizując pokazy nieba, wykłady i wyprawy w najdalsze zakątki świata w poszukiwaniu nieziemskich widoków.

W środę, 19 lutego o 18:00 zapraszam Was na AMA! Przez kilka godzin będę tu z Wami, odpowiadając na Wasze pytania o moją pracę, pasje czy wszystko, co chcielibyście wiedzieć o nocnym niebie. Możecie zapytać o moje przygody na dalekiej północy, ulubione zjawiska astronomiczne czy kulisy prowadzenia popularnonaukowego fanpage'a.

Chcecie wiedzieć, jak fotografuje się zorzę polarną w Arktyce? Kiedy najlepiej zaplanować wyjazd na zaćmienie Słońca? A może zastanawiacie się, co zobaczyć na niebie w 2025 roku? Śmiało – to będzie czas na Wasze pytania!

Do zobaczenia w środę o 18:00.

Sięgajcie gwiazd!
( ͡° ͜ʖ ͡° ). *:

#ama #ciekawostki #astronomia #kosmos #astrofoto #qualitycontent #nauka
KarolWojcicki - Cześć, Wykopowicze! 

Nazywam się Karol Wójcicki - jestem popularyzat...

źródło: 471441202_1135114924633343_1705081517494453766_n

Pobierz
  • 139
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KarolWojcicki: No właśnie, zaćmienie słońca, najbliższe za półtora roku. Jak uważasz lepiej polować w Hiszpanii czy Islandii? W Islandii wydaje mi się że będzie dużo lepiej widoczne. Tylko przewiduje zabójczą walkę o bilety lotnicze i noclegi :D
Takie właśnie pytanie mniej astronomiczne a bardziej o organizacje wypadu na obserwacje zaćmienia. Masz jakieś rady?
  • Odpowiedz
@KarolWojcicki: zorza polarna to mnie totalnie nie interesuje, ale gdybyś fotografował słonce tak przez 3 lata na niebie o tych samych godzinach, to mógłbyś mnie czymś zaciekawić. btw frajerstwem jest dodatkowo wykupować post sponsorowany aby promowac ama.... widac nie masz uzniania i raczej go nie bedziesz mial, zwykly czop , nie mam umiejetnosci ale wladuje kase w reklame...
  • Odpowiedz
nie wiem czy będę miał opcję zajrzeć koło 18 więc zapytam wceśniej ( no zobaczymy czy jest cień szansy na odpowiedz)

Witam
Pytanie oczywiste tj. gdzie najlepiej w Europie ( bez wyjeżdżania za koło podbiegunowe) oglądać zorzę polarną?
Czy o tej porze roku wycieczka powiedzmy do Estonii ma sens pod tym kątem? Czy trzeba ruszyć jeszcze dalej – północ Szwecji lub Finlandii?
No i jak się do tego przygotować i na co
  • Odpowiedz
@KarolWojcicki: Cześć. Mam kilka pytań
1. Co jest na 'końcu' kosmosu? Wiele teorii słyszałem. Począwszy, że nie ma końca po teorie multi-światów.
2. Wszystko jest na czymś albo w czymś. Stół na podłodze, podłoga w domu. W takim razie w czym / na czym jest wszechświat?
3. Orientujesz się może czemu już nie ma zlotów astronomów w Parku Ciemnego Nieba w Izerach?

Robisz świetną robotę!
  • Odpowiedz
@KarolWojcicki jaki kupić teleskop do domu do oglądania nieba? Nie mam kompletnie doświadczenia w tym temacie, chciałbym pooglądać gwiazdy, pokazać coś ciekawego dzieciom, co polecisz kupić? Na Allegro rozpiętość cenowa i wybór ogromny, za 500-1000zl kupię coś ciekawego? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
1. Czy myślisz, że przed ekspedycją na Marsa doświadczymy jeszcze jakiegoś przełomu w technologii kosmicznej porównywalnej do lądowania boosterów lub wystrzelenia największej rakiety na świecie? Co to mogłoby być? Czy obecnie będzie przestój i niewielkie postępy z silnikami, materiałami itd.
2. Kiedy Twoim zdaniem, pierwszy człowiek stanie na Marsie?
  • Odpowiedz
@KarolWojcicki:

Siema wariacie!
Jeśli zamierzasz tutaj być aktywny po AMA, to polecam dużo cierpliwości, albo dać sobie od razu spokój.
Ja sobie dałem spokój będąc zalewany łajnem. A wrzucałem tu content m.in od Ciebie. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz