Wpis z mikrobloga

#pracbaza

Wykonuję dla was przegląd windy żebyście mogli wjeżdżać, zjeżdżać itd.

I pamiętajcie że jak pan od windy przychodzi i coś grzebie to nie „o znowu się zepsuła” tylko przegląd jest.
straszny_cham - #pracbaza

Wykonuję dla was przegląd windy żebyście mogli wjeżdżać, z...

źródło: IMG_2934

Pobierz
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@straszny_cham: @bodzio-rzeznik to jest blok mieszkalny w 99.9*% przypadków na -1 i 0 ludzie chcą jechać w górę, a na pozostałych piętrach w dół. To nie jest rocket science, robiło się takie rzeczy na laborkach (oczywiście z modelem, a nie realną windą :D).

• Odpowiedz
@protokolant03: Przeglądy o których myślisz są wykonywane co miesiąc, takie jest prawo. Winda jeżdżąca bez przeglądów to prokurator. Natomiast nalepka o której mówisz, to data kolejnego badania okresowego które wykonuje Inspektor z urzędu Dozoru technicznego. Te nalepki nie są obowiązkowe, po prostu przestał je nalepiać
  • Odpowiedz
@straszny_cham: mieszkam w typowym bloku z PRL (nie wielką płyta, cegła), gdzie winda startuje od wysokiego parteru, trzeba przejść najpierw kilka schodków. W tym momencie kabina ma jedne drzwi. Żelbetowa skrzynka szyby windowego zaczyna się jeszcze w piwnicy. Na poziomie gruntu winda "dupką" styka się z nieużywanym już pomieszczeniem zasypowym.

Co trzeba wymienić w takiej windzie i za pi razy oko ile, aby:
-Mogła zjeżdżać do piwnicy, na poziom -1
  • Odpowiedz
@general_b---a: Ja się zajmuje utrzymaniem tych urządzeń, nie montażem czy sprzedażą. Wiem jedynie że przy całkowitej wymianie wind na nowe, w dokładnie takiej sytuacji jak opisujesz, bez problemu robi się dodatkowe drzwi tam gdzie było stare pomieszczenie ssypu i wtedy nie trzeba pokonywać tych kilku schodków.
  • Odpowiedz
@straszny_cham lata temu dorabiałem na przeprowadzkach i okazało się sie, ze mieszkanko na 7 piętrze i winda w remoncie. Dogadałem się z serwisantami i zwozilismy graty winda bez kabiny 7 pięter. Pierwsze przejazdy dobrze posrany bylem szczególnie gdy pan obsługiwał dzwig zwierajac kabelki jak stracił styk to stop itp... usługa kosztowała mnie utylizacje 3 starych kabin.
  • Odpowiedz
@Mete: Koło zamachowe, gumy sprzęgła, okładziny hamulca, liny, silnika chyba nie.

Tak swoją drogą jak z wciągarki r4 nie cieknie olej to znaczy że go po prostu nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz