Czy magazyn energii może być w nieogrzewanym garażu? Dziś była firma na oględziny która będzie zakładać PV+magazyn z gminnego dofinansowania, miejsce paneli na dachu garażu plus magazyn energii też chyba w garażu bo nie mam nigdzie alternatywy, firma powiedziała że można ale warto wydzielić pomieszczenie 1,5x1,5x1,5m które ocieplić z każdej strony i zrobić przepływ powietrza i powinny być ok , jak się na to zapatrujecie?
@Daro_ Może być w nieogrzewanym ale zazwyczaj ogniw które są popularne na rynku(np LFP) nie można ładować gdy są zmrożone. Muszą mieć dodatnia temperaturę.
@Daro_: u mnie magazyn wisi na scianie nieogrzewanego garażu wolnostojącego. Była opcja zakupu wersji z grzałkami ale drogo i zmajstrowałem zamiast tego skrzynkę ze styroduru. Magazyn wisi na scianie z matą grzewczą podpietą pod termostat. Mata grzewcza jak pod panele podłogowe. Identycznie zrobiłem jakby to była podloga, czyli podklad ze wzmacnianego styroduru mata i panel podlogowy. W lato zdejmuję obudowę.
@Daro_: Zrób jak mówią. Ładować poniżej zera nie można (bo uszkadza bezpowrotnie baterię) - a i efektywność samej baterii spada przy niskich, ale już dodatnich temperaturach. Lepiej mieć tam z 8°C a idealnie by bateria miała koło 20-25°C, sama bateria podczas pracy też lekko się grzeje, wiec do tych 25 nie musisz grzać.
@Daro_ mozna, baterie maja wlasne zabezpieczenia np. SOFAR BTS5k ponizej +5C poprostu sie wyłącza i przestaje pracowac. Zrobioem podobnie jak @QoTheGreat , budę z ociepleniem (bez mat grzewczych) i temperatura przez cala zime nie spadla pozniej +10. Dopiero wczoraj i bank sie wyłączył, wiec pomysle na nastepny rok o matach, lub nawet grzaniu calego pomieszczenia..
@QoTheGreat masz jakąś wentylacje na lato, lub otwierasz puszke ? Zimą troszkę ciepla w srodku nic nie przeszkodzi, ale latem jak ładuje kilka kW w baterie to cieplo gdzies musi uciec.
@QoTheGreat dzięki za pomoc, napiszesz dokładnie z czego zbudowałeś ta skrzynie po kolei? Masz tam zima też jakąś wentylację? U mnie był wczoraj pracownik firmy i przekazał że jeśli chce ocieplić to muszę zrobić pomieszczenie 1,5m x 1,5m x 1,5 m więc dosyć spore, po to żeby w środku był obieg powietrza, no i jakąś klatkę wentylacyjna też kazal założyć
@Issac dzięki również za chęć pomocy, napiszesz również jak zbudowałeś ta skrzynie? Z jakim materiałów po kolei. No i czy ta buda jest wielkości magazynu czy jest większa ? Masz tam jakas wentylację zima też?
@QoTheGreat był dzisiaj drugi raz, z ciekawości pokazałem mu twoje ocieplenie i mówił że magazyn powinien mieć w środku wentylację i że niby takie ocieplenie nie jest bezpieczne, nawiązywał że przepisy ppoż nie pozwalają na takie ocieplenie. Wspomniał że wg firmy można ocieplić ale wydzielając pomieszczenie 1,5m x 1,5m x 1,5 i wtedy będzie ok
@Daro_: tak jak widać styropian xps łączony na długie wkrety i jakiś klej. Na scianie wiszą ze dwa panele podlogowe a pos nimi mata grzewcza. Tak jak pisałem mniej wiecej tak jak to się na podłodze instaluje tak jest i u mnie.
#fotowoltaika #magazynenergii
źródło: Screenshot_20250217-231325_SOLARMAN Smart
Pobierzźródło: IMG_20231217_200943
PobierzZrobioem podobnie jak @QoTheGreat , budę z ociepleniem (bez mat grzewczych) i temperatura przez cala zime nie spadla pozniej +10. Dopiero wczoraj i bank sie wyłączył, wiec pomysle na nastepny rok o matach, lub nawet grzaniu calego pomieszczenia..
Zimą troszkę ciepla w srodku nic nie przeszkodzi, ale latem jak ładuje kilka kW w baterie to cieplo gdzies musi uciec.
@Daro_: to może taniej wyjdzie kupić magazyn który tego nie wymaga
źródło: ZESTAW-FOLIA-GRZEWCZA-SENEGIS-PTC-110W-1m2-Szerokosc-100-cm
Pobierz