Wpis z mikrobloga

Witam Szanowne Grono

Przychodzę z dylematem, ponieważ od kilku dni nie mogę się zdecydować i liczę na Waszą pomoc. Opinie na portalach typu Reddit są tak skrajne, że trudno mi podjąć jednoznaczną decyzje.

Szukam otwartych słuchawek do 800 zł, bez mikrofonu. Po kilku dniach researchu zawęziłem wybór do dwóch modeli, ale mam co do nich pewne obawy, które często się przewijają. Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje, jeśli spełnią moje oczekiwania i sprawdzą się w moim zastosowaniu.

(posiadam interfejs Scarlett 4gen 2i2 jeśli to ma jakieś znaczenie)

Główne zastosowania:

- Oglądanie filmów
- Granie w gry
- YouTube (podcasty)
- Streamowanie

Muzyka jest dla mnie pobocznym aspektem.

Sennheiser HD 560S

Czytałem o nich wiele dobrego, ale pojawiają się też opinie, że:

- Są ciasne i niewygodne, co mnie martwi, bo mam dużą głowę i noszę okulary.
- Brzmią bardzo jasno i ostro, zbyt analitycznie i bez emocji, co może być męczące podczas długich sesji.
- Wydobywa się z nich wyjątkowo dużo dźwięku – wiem, że to normalne w otwartej konstrukcji, ale podobno tutaj jest to bardziej zauważalne.

Sennheiser HD 599

Podobno eliminują problemy 560S, które wymieniłem wyżej, ponieważ są bardzo wygodne, mają ciepłe brzmienie i nie męczą przy dłuższym słuchaniu, ale pojawiają się inne wady, które mnie martwią:

- Wymagają korekcji EQ, żeby dobrze brzmiały.
- Są „błotniste” i przytłumione, jakby dźwięk był nieco zgaszony.

Czy ktoś z was miał doświadczenie z tymi modelami? A może polecacie coś innego w tej cenie? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź

PS. Czy EQ APO obciąża komputer, gdy działa w tle?

#audio #muzyka #kiciochpyta #sluchawki #audiofile #pytaniedoeksperta #hifi
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@paprycheck: mnie nigdy nie zmęczyły :) podpięte do fiio K7. Ogólnie nie czuć że ma się na głowie słuchawki, może jak ktoś ma wielką głowę to coś uciska.
  • Odpowiedz
  • 0
@bonus: 560s i 599 kosztują od 585 do 620zł

Nie interesuje mnie używany sprzęt z oczywistych względów, brak możliwości zwrotu i nie byłbym w stanie określić czy dana sztuka działa poprawnie bo nie mam porównania i to będą moje pierwsze, wyższej jakości słuchawki
  • Odpowiedz
@paprycheck: Wygoda to dosyć indywidualna sprawa, nikt ci nie zagwarantuje że słuchawki będą wygodne na twojej głowie.

Główne zastosowania:

- Oglądanie filmów

- Granie w gry

-
  • Odpowiedz
  • 0
@cukru: Z wygodą masz racje, choć przy HD599 nie spotkałem się z nawet 1 opinia, że są niewygodne, a przy HD560s troche się ich przewinęło.

Nie chce konstrukcji zamkniętych ponieważ zaburza mi to rozmawianie, czuje sie bardzo niekomfortowo gdy nie słyszę, albo bardzo słabo słyszę swój głos gdy mowie.

Widziałem streamera który korzysta z HD599 i nie ma problemu z wyciekiem więc pomyślałem, że w przypadku HD560s raczej też nie
  • Odpowiedz
@paprycheck: Ok spoko bo napisałeś że budżet 800zł, doplacił byś stówkę i miał 3 klasy wyższe słuchawki. Ludzie sprzedaja w trybie OLX dostawa, więc możesz zwrócić. Albo inaczej pokombinować...

Co do wygody sennheisera, imho słuchawki są głównie wygodne ze względu na lekką wagę i kształt muszli nauszników. Reszta to już kwestia pałąka czy jest ciasny, ale cięzko stwierdzić, każdy ma inną głowę, chociaż po coś jest ta regulacja. Więc ostatecznie
  • Odpowiedz
  • 0
@bonus: Rozumiem, ale tak jak Ci napisałem, nie mam żadnego punktu odniesienia do wysokiej jakości słuchawek, bo to będą moje pierwsze, lepsze słuchawki. Więc mógłbym dostać używane słuchawki z wadą i nie potrafiłbym tego zdiagnozować
  • Odpowiedz
@paprycheck: Luz, nie zmuszam xd po prostu ciekawi mnie twój tok myślenia, słuchawki z wadą to mogą być takie co po prostu nie grają, albo lewy czy prawy głośnik gra ciszej. Sam kupiłem już z 10 słuchawek używanych i nigdy sie nie naciąłem na nic.
  • Odpowiedz
@paprycheck: Weź jeszcze pod uwagę, że ze względu na wysoką impedancję wyjściową na wyjściu słuchawkowym twojego interfejsu, bas w dosyć ciepłych HD599 będzie jeszcze podbity o jakieś 3,5 dB w okolicach 100 Hz.

Co do słuchawek - zainteresuj się jeszcze nowymi Audio Technica ATH-R50X.
  • Odpowiedz
Mój interfejs będzie dobrze współpracował z tymi 560s?

@paprycheck: Tak, wciąż będzie podbicie w basie, ale dużo mniejsze, w okolicach 1 dB.

Bo w sumie jeżeli nie to podłącze pod PC po prostu.

Wyjście z karty zintegrowanej prawdopodobnie będzie miało jeszcze wyższą impedancję wyjściową, a przez to jeszcze mocniej będzie zmieniało charakterystykę częstotliwościową słuchawek.
  • Odpowiedz
  • 0
@cukru: Akurat podbicie w basie przy 560s chyba nie bedzie problemem bo one sa z tego co czytam dość płaskie.

Skoro ten scarlett bedzie okej do tych słuchawek to sie ciesze bo używam go tez do mikrofonu.

btw, warto dokupić jakiś kabel czy w zestawie jest wszystko co
  • Odpowiedz
Akurat podbicie w basie przy 560s chyba nie bedzie problemem bo one sa z tego co czytam dość płaskie.

@paprycheck: Prawda, po prostu chciałem żeby wszystko było jasne.

btw, warto dokupić jakiś kabel czy w zestawie jest wszystko co potrzebuje?

Niczego więcej niż tego co jest w zestawie nie potrzebujesz.
  • Odpowiedz
@paprycheck: Miałem HD 560S, dla mnie były wygodne chociaż faktycznie na początku ciasne. Co do brzmienia to nie są przyjemne, relaksujące słuchawki, są jasne i to bardzo, chociaż jak trzeba bass potrafi zejść nisko.

W tej cenie możesz rozważyć HiFiMan HE400se.
  • Odpowiedz
  • 0
@OttoFlick: Nie jestem typem osoby ktora wlacza muzyke na słuchawkach i sie relaksuje. Gdy zakladam sluchawki to albo ogladam film, gram albo słucham wywiadów jakiś rozmów. Muzyka jest na szarym końcu.
  • Odpowiedz
  • 0
@OttoFlick: Chyba nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzić samemu bo to jest chyba bardzo indywidualne, są ludzie których te słuchawki mecza, a są tacy którzy nie odczuwaja tego zmeczenia.

Ale jeszcze mam pare dni na risercz, może też do tego czasu zajrze do sklepu muzycznego w moim mieście i sprawdzę czy maja ten model
  • Odpowiedz