Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Praca z polakami w polskiej firmie mnie odrzuca. Polacy nie dorośli mentalnie do poważnej pracy. Plotkowanie, skupianie się na personalnych kwestiach zamiast na projekcie, infantylność, mentalność januszexowa (nawet jak to nie jest Januszex), mniejszy profesjonalizm. I dlatego ciągnie mnie na Zachód. Mam wrażenie że tam ludzie są bardziej skupieni na pracy i na sobie, mają twardszą skórę i nie biorą personalnie wielu kwestii tak jak polaczki.

Mam rację? Ktoś kto pracował jako dev w IT w kulturze Zachodniej może potwierdzić/zaprzeczyć.

#programista15k #pracait #it

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie, to różnice kulturowe. Jako Polak bardzo łatwo rozpoznajesz dużo różnych cech Polaków ale nie jesteś w stanie ich tak szybko rozpoznać wśród innych kultur. Sprawdź wymiary międzykulturowe, dobrym początkiem będzie 'mapa kulturowa' erin meyer.

edit: trochę uzupełnie. wśród zachodu występują te same cechy ale objawiają się w inny sposób, którego nie jesteś w stanie rozpoznać
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nigdy nie pracowałem z Polakami więc ciężko powiedzieć, ale na zachodzie jest trochę tak jak mówisz. Aczkolwiek zdarzają się plotki i jakieś prywatne porachunki, które mają wpływ na projekty - ale głównie gdzieś tam wyżej u menadżerów. Ale mnie to nie dotyczy bo jestem tylko kodoklepak xd
  • Odpowiedz
Mam wrażenie że tam ludzie są bardziej skupieni na pracy i na sobie, mają twardszą skórę i nie biorą personalnie wielu kwestii tak jak polaczki.

@mirko_anonim: Mam wrazenie, ze nie jestes skupiony na pracy i na sobie, masz miekka skore i bierzesz personalnie wiele kwestii
  • Odpowiedz
  • 2
@mirko_anonim tak, na zachodzie są same twardziele, odpowiedzialni profesjonaliści i życiowe guru. Dlatego mają prawodawstwo i sytuację na zachodzie jaką mają ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Polacy przynajmniej nie mają jezscze takiego ego top. Popracowałbyś z Holendrami to byś po rękach całował polski zespół i nawet starych zasiedzielców.

Top nacji nie do współpracy.
1.Holendrzy, top ego i buta, s-----------o, wrodzona nienawiść do Polaków.
2.Belgowie, podobna nacja jak powyższa, to Ci sami co mieli murzynów w ZOO jak na pokazie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pracowałem z ludźmi z całej europy w sektorze fintech i najbardziej lubię pracować z Polakami, Holendrami i Niemcami. Konkretni ludzie z inicjatywą, znają języki, są pomocni i można na nich polegać. Francuzi mają często braki w wiedzy i nie znają angielskiego, Angole to zazwyczaj totalne przygłupy a południowcy (Grecy, Hiszpanie, Włosi, Portugalczycy) to taka padaka że już wolę hindusów.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zamiast plotkować na mirkoanonimie o współpracownikach i infantylnie myśleć o tym, że zachód jest lepszy, to byś się skupił bardziej na pracy i na sobie, bo to co robisz jest nieprofesjonalne. Mam nadzieję, że masz twardą skórę i nie odbierzesz tego personalnie
( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Polacy przestali być pracoholikami - HUR DUR JAK TAK MOŻNA NIE WIELBIĆ JANUSZA PRYWACIARZA ZŁODZIEJA!!!!

Ta sama kontraktornia w--------i cię w sekunde na zbity pysk (omijają zapisy o terminie wypowiedzenia) albo nie zapłaci faktury gdy tylko jedna komórka w excelu nie będzie się zgadzać

Ale są tacy służbiści co będą z---------c i poświęcać swoje CIAŁO, SERCE, DUSZĘ w imię nieswojego projektu który guano wnosi do społeczeństwa, zwykłe generyczne CRUDy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pracowałem z ludźmi różnych krajów. To moje subiektywne odczucie po +/- 10 latach w międzynarodowym środowisku w różnych firmach.

Z Białorusinami, Polakami podobnie dobrze - mały small talk i do rzeczy. Robota szła bardzo sprawnie. Na ogół kompetentni ludzie.

Ukraina, udawanie bardziej kompetentnych niż byli, często kij w dupie i zgrywanie ważniaka. Powszechna
  • Odpowiedz
10 lat jako dev na zachodzie. Ludzie wszędzie są tacy sami więc po prostu naucz się życia z nimi w Polsce.

@JudeMason: nieprawda. Na zachodzie jest inna kultura pracy. Ludzie prace naukowe piszą jak to w różnych państwach panuje inna kultura, ale wykopek roztropek stwierdza że to nieprawda i wszędzie jest tak samo.
  • Odpowiedz