Wpis z mikrobloga

dzisiaj znowu czytałem o bardzo niskim wskaźniku dzietności w polsce i powiem wam tak panowie:
ja to bym i coś z tym zrobił, ale nie mam możliwości niestety
do tanga trzeba dwojga, a przez wzrost przegrałem życie
¯\(ツ)/¯
#przegryw #blackpill #polska
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GoldenJanusz: Bardzo niski wskaźnik dzietności to akurat dobra rzecz. Kto normalny w takich warunkach gospodarczo ekonomicznych, przy tak skretyniałym społeczeństwa chciałby wydawać na świat potomka, żeby j---ł całe życie jak niewolnik na tych ludzi :)
  • Odpowiedz
@GoldenJanusz: A po co z tym coś robić. Jak chciałbyś założyć rodzinę ale nie masz z kim no to raczej nikt nie będzie twierdził, że to Twoja wina. To, że nikt z Tobą nie chce wchodzić w związek to nie jest Twój problem, oczywiście mam na myśli jeśli jesteś normalnym pracującym chuopem a nie jakimś wykopkiem piwniczakiem na koszt rodziców.

I nie daj sobie (w sumie tyczy się to wszystkich
  • Odpowiedz
@MASKULINIZATOR: A siła nabywcza przeciętnego Polaka wzrasta czy spada? Większe pieniążki są ale tylko dla tych co już i tak mają ich sporo. Pogadaj z ludźmi co wydają 3/4 wypłaty na samą możliwość życia albo z emerytami co mają 1200 zł miesięcznie, faktycznie fajne czasy xd
  • Odpowiedz
@marcin-tirowiec: ok 5000zł miesięcznie kosztuje mnie utrzymanie swojej kobiety i dziecka. Do tego 800 od państwa. Wychodzimy do knajp, nie rezygnujemy z niczego. W tym momencie cała pensja mojej kobiety plus moja zarobiona nadwyżka idzie do skarbonki, ciężko mi sobie wyobrazić lepsze warunki ekonomiczne.
  • Odpowiedz
@MASKULINIZATOR: To podlicz sobie dla kogoś z mniejszymi zarobkami, mediana zarobków aktualnie to ile, 4700 zł na łapę? Czyli połowa osób w kraju zarabia mniej niż to 4700 zł, jak sobie dodasz dwie wypłaty załóżmy razem 9000 zł to już wtedy tak kolorowo nie wygląda, to nie są pieniądze przy których komfortowo kupisz sobie dom, samochód i założysz rodzinkę.

Nie zapewnisz dzieciakowi takiego samego standardu co rodzice Tobie, zapewnisz mu
  • Odpowiedz