Wpis z mikrobloga

Czego używacie teraz zamiast usuniętego z refundacji Ventolinu? Czy po prostu akceptujecie nowa cene. U mnie w aptece to już ponad 30 zł, a kiedyś to parę zł. #astma
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Berodual, ale kosztuje 25 :) Ile musisz tego brać? Mi wystarcza na kilka miesięcy. Może masz źle ustalone leczenie?
  • Odpowiedz
@drwxr: mój wziew stosuję 2x dziennie + przed wysiłkiem, albo przy atakach (obok sterydu ma też substancję szybko działającą). Nie stosowałam ventolinu nigdy. Tak jak wyżej ktoś pisze - trochę brzmi, jakbyś nadużywał Ventolinu, przydałoby się sprawdzić, czy leczenie jest okej.
  • Odpowiedz
  • 0
mój wziew

@factoryoffaith_: Czyli czego używasz przed wysiłkiem i atakach jeśli jak dobrze rozumiem Venolinu nie używasz?
@T34v2: To bardziej bliska osoba nie chce brać Symbicortu, ze względu na to, że "steryd" i zamiast tego tylko używa Ventolinu jak coś się dzieje.
  • Odpowiedz
@drwxr: przeszłam przez Duoresp, Seretide, Trimbow i aktualnie jestem na Symbicorcie właśnie. Jeśli jest potrzeba jak wysiłek/atak astmy, dodaję sobie jeden wziew. Przy wysiłku często po prostu biorę wieczorny wziew odrobinę wcześniej, albo staram się ćwiczyć po porannym wziewie. Symbicort ma 2 substancje - steryd i substancję rozszerzająca oskrzela, dlatego działa też natychmiastowo. Czyli biorę 2 wziewy - po wstaniu i jakoś 19:00-24:00, zależy czy jest dzień treningowy. Przy ataku
  • Odpowiedz