Wpis z mikrobloga

Chce się przesiąść na #motocykle automatyczny, czy poza Honda NC i Vfr mam jakiś godny wybór? Lub komentarz pomiędzy tymi dwoma? W budżecie 20k są 750, powyżej 30 dopiero większe się zaczynają, z hondy jestem zadowolony po hornecie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@m0rdeczka:
Jest jeszcze Honda CB(R)650 z 2024+, gdzie masz półautomat: Biegi wbijasz dźwigienką, ale sprzęgła dotykać nie musisz. W cholerę fajny system, pozostawiający możliwość "ręcznej" zabawy.
  • Odpowiedz
Biegi wbijasz dźwigienką, ale sprzęgła dotykać nie musisz

@Aramil: A to nie nazywa sie power shifter i jest juz praktycznie w kazdym motocyklu drozszym niz te 50k? Pewnie w tanszych tez.....
  • Odpowiedz
W budżecie 20k

@m0rdeczka: Będzie ciężko dorwać coś poza NC750, a i tutaj bym był w tej kwocie ostrożny, bo te motocykle trzymają mocno ceny. Szczególnie zadbane sztuki.
  • Odpowiedz
@Proogramista quickshifter, ale Honda wprowadziła w zeszłym roku coś co nazwano e-clutch i chociaż sam efekt działania jest podobny to to jednak jest to coś zupełnie innego.
Quickshifter działa tak, że na chwilę odcina zapłon i wtedy następuje zmiana biegu, a ten e-clutch to jakieś elektryczne automatyczne sprzęgło.
  • Odpowiedz
@Proogramista: kompletnie coś innego niż quickshifter. W eclutch nie musisz nawet dotykać klamki sprzęgła. Możesz stać na biegu bez wciskania klamki, ruszasz bez wciskania itd. Zapomnisz o sprzęgle. I nie szarpie jak QS
  • Odpowiedz
@m0rdeczka: Opcją zawsze jest Aprilia Mana, aczkolwiek uważałbym, ponieważ sprowadzone do nas Apki z tamtych czasów to głównie gruzy złożone z wielu moto. A jak znajdziesz fajna sztukę i będziesz dbać, to będzie Ci służyć bezawaryjnie podobnie jak moja stara Aprilia Shiver 750.
  • Odpowiedz
  • 0
@Aramil: gdyby zabawa była ręczna to ok, ja właśnie chce uniknąć wachlowania stopą, bo te mam sztywną, a tak to brzmi sensownie.
@Zielony34 no widzę że to taki minimum dla automatów, chociaż i są poniżej te 750. Nie mówię że zamykam się na budżecie bo jak będzie sens dopłacić to okej, powyżej 30 juz większy wybór w tym większej pojemności. Czyli 24 za zadbane 750 też brzmi w porządku.
  • Odpowiedz
  • 0
@Zielony34: no właśnie ceny hondy w salonach są teraz na tyle atrakcyjne, że dobrze to wypada
Ale trochę mi szkoda takich kwot na moto jeszcze, nie dość że trzymam nie u siebie to jestem wygodny co do warunków pogodowych :)
Może by to się zmieniło z nowym sprzętem, u----i do 10k taniej
Albo w tej cenie już podejść do większej pojemności, chocisz mi 100km600cc w hornecie wystarczało, tu pewnie jest
  • Odpowiedz