Jeżeli przymusowa kwalifikacja wojskowa już tak bardzo musi obowiązywać i nie można jej zlikwidować, to dlaczego przynajmniej nie prowadzi się jej w sposób zgodny z prawami pacjenta czy zwykłym szacunkiem do osób, na który taki przymus się nakłada?
Dlaczego badanie lekarskie przeprowadza się grupowo, dlaczego pacjenci traktowani są przedmiotowo, dlaczego nie zapewnia się prawa do intymności?
Wyobrażacie sobie sytuacje, w której to kobiety są tak badane?
@sildenafil: Ogolnie to zgoda ze kwalifikacja wojskowa to dyskryminacja mezczyzn. Ale powiedz mi gdzie Ty widzisz problem na tym zdjeciu? Na basen tez nie chodzisz?
@darek-jg: Ale miras co jest nie tak z tym zdjeciem? ja nie widze zadnego problemu. Fakt ze swoich badan nie pamietam bo to bylo 20+lat temu ale raczej jakby byl jakis problem to bym pamietal.
Ktos kto ma problem z tym zdjeciem to chyba nigdy w zyciu na zadnym basenie nie byl.
@gorzki99: nawet jest tam parawan i kozetka do położenia pacjenta ale te krzesła (poczekalnia) powinny być jednak za parawanem a najlepiej za drzwiami byś nie musiał opowiadać o swoich chorobach w towarzystwie obcych chłopów
ale te krzesła (poczekalnia) powinny być jednak za parawanem a najlepiej za drzwiami byś nie musiał opowiadać o swoich chorobach w towarzystwie obcych chłopów
@darek-jg: No dobra. Moze cos w tym jest. Tylko ze bez jaj. Nikt tam nie jest podpiety pod wariograf. Mowisz co chcesz :D
Swoja droga to ZSW uwazam za pogwalcenie prawa no ale nie majac wyboru to ja odbylem. W takich a nie innych warunkach. Za moich czasow
Za moich czasow regulamin sil zbrojnych RP przewidywal mozliwosc kapieli (prysznica) raz w tygodniu
@gorzki99: tak było i czyste gacie raz na tydzień dawali a tak sobie musiałeś w umywalce wyprać choć nie pamiętam czy miałeś dwie pary czy jedne tylko ;)
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
Dlaczego badanie lekarskie przeprowadza się grupowo, dlaczego pacjenci traktowani są przedmiotowo, dlaczego nie zapewnia się prawa do intymności?
Wyobrażacie sobie sytuacje, w której to kobiety są tak badane?
#dyskryminacjamezczyzn #obowiazkowecwiczeniawojskowe #kwalifikacjawojskowa #pieklomezczyzn #medycyna
źródło: IMG_2573
PobierzAle powiedz mi gdzie Ty widzisz problem na tym zdjeciu?
Na basen tez nie chodzisz?
Komentarz usunięty przez moderatora
Jak bedziesz mial cos do powiedzenia w temacie to sie odezwij.
Ktos kto ma problem z tym zdjeciem to chyba nigdy w zyciu na zadnym basenie nie byl.
@darek-jg: No dobra. Moze cos w tym jest. Tylko ze bez jaj. Nikt tam nie jest podpiety pod wariograf. Mowisz co chcesz :D
Swoja droga to ZSW uwazam za pogwalcenie prawa no ale nie majac wyboru to ja odbylem. W takich a nie innych warunkach.
Za moich czasow
@gorzki99: tak było i czyste gacie raz na tydzień dawali a tak sobie musiałeś w umywalce wyprać choć nie pamiętam czy miałeś dwie pary czy jedne tylko ;)
to zdjęcie jest z 2022 r.
Na basen idziecie pod przymusem i po to, aby opieczętowano was kategorią przydatności do użycia na wojnie?
Fajne porównanie, takie z dooopy
@sildenafil: Ale ja od poczatku pisze ze samo zalozenie kwalifikacji wojskowej to dla mnie lamanie prawa (bo lamie konstytucyjna zasade rownosci)
Tylko ze akurat w tym zdjeciu nie widze zadnego problemu (pomijajac sam fakt ze do takiej sytuacji dochodzi)
@darek-jg: I "suszenie" pod materacem :)