Aktywne Wpisy

czerwony_ptak +118
do wszystkich, którzy tak robią - po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ? co kogo obchodzi dokąd jedziecie ? ważne żeby poinformować kiedy się z tego ronda zjeżdża. dzisiaj napotkałem takiego delikwenta - jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym. da fak ?
#zalesie #polskiedrogi
#zalesie #polskiedrogi

Phallusimpudicus +858
W styczniu kupiłem na promocji MX Master 3S i niestety przyszła z włoskiego magazynu. Na fakturze jest mój NIP zaczynający się od "PL", a sprzedawca jest następujący: "Amazon EU S.à r.l., Succursale Italiana" i ma NIP: "IT08973230967".
Problem w tym, że na fakturze jest włoska stawka VAT 22%, a z mojej karty pobrano kwotę brutto. Jest w ogóle jakaś szansa, by odzyskać ten VAT? Jak to rozliczyć? Czy lepiej olać te 50 zł?
Dodam, że jestem na ryczałcie, więc koszty mnie nie interesują, tylko VAT.
#amazon #b2b #jdg #vat #ksiegowosc
- prosisz o korektę sprzedawcę na swój NIP EU, miałem taką sytuację i jeszcze nigdy się nie zgodzili,
- ewentualnie zwrot towaru, zwrot kasy i kupujesz od nowa jeśli się zgodzą (skoro zakup na osobę fizyczną to zwrot nie powinien być problemem, ale mogą cię obciążyć jakimiś kosztami dostawy czy wymyślić uszkodzenie itd.)
- księgujesz to normalnie w kwocie brutto, VAT na fakturze ignorujesz, natomiast doliczasz
1) wątpie by się zgodzili, zwłaszcze, że to myszka, a więc o 50 zł bym się musiał kłócić
2) nie chcę zwracać, bo fajna myszka. Jakbym ją miał kupic w Polsce w obecnej cenie, to nawet po odliczeniu 23% VAT, wyszłoby drożej, niż to co zapłaciłem brutto na Amazonie
3) a nie mogę po prostu olać? Rozumiem konieczność rozliczenia, gdybym zapłacił kwotę netto, ale w tym momencie Amazon zapłacił