✨️ Obserwuj #mirkoanonim Powoli wgryzam się w tematykę FIRE i chciałbym zapytać czy ma ktoś może jakieś godne polecenia artykuły/opracowania/blogi o tej tematyce?
Na razie jestem w trakcie studiowania wpisów na inwestomat.eu i szczegółowej analizie mojej sytuacji finansowej, ale może ktoś podrzuci coś jeszcze do poczytania.
Ewentualnie - czy jest sens łapać kontakt z jakimś profesjonalnym doradcą finansowym (np. wspomniany Inwestomat) żeby przestudiować sytuację i zaplanować kolejne kroki? Wydaje mi się że ogarniam dość dobrze swój budżet, ale mam wrażenie że robię to zbyt "zachowawczo" i może jest jakaś droga która teraz niekoniecznie będzie "sensowna" ale w perspektywie 5-10 lat będzie korzystniejsza.
@mirko_anonim fire to będziesz miał w dupie, jak pójdziesz do starej budy z kebabami. Nikt tu nie ma szklanej kuli, żeby wiedzieć, w co najlepiej zainwestować, żeby wyjść najlepiej w perspektywie 5-10 lat. Przeczytaj kilka podstawowych książek i tyle.
czy jest sens łapać kontakt z jakimś profesjonalnym doradcą finansowym
Profesjonalny doradca to w większości przypadków profesjonalny sprzedawca - doradzi Ci inwestowanie w to co najbardziej będzie dla niego korzystne (lub dla instytucji która go zatrudnia).
✨️ Autor wpisu (OP): @moja-walka: jak na razie fire w dupie to jest u Ciebie. Czy gdziekolwiek zapytałem w co konkretnie powinienem inwestować? Nie, więc skup się i przeczytaj raz jeszcze treść. Ze zrozumieniem.
Zapytałem o polecane materiały w temacie + ewentualną opłacalność rozmowy z "fachowcem" dla przedyskutowania moich aktualnych posunięć finansowych ;), a Ty się napiąłeś jakbym poprosił o rozpiskę co, kiedy i za ile kupić. Więcej luzu
@mirko_anonim: FIRE to nie jest cel, FIRE to jest skutek, dobrego inwestowania które przynosi zyski, więc zamiast do doradcy polecam edukację o obligacjach, etfach, nieruchomościach, Reitach giełdzie, spolkach dywidendowych(cfd nie tykaj), po części nawet krypto chodz to bardziej spekulacja niz inwestycja ale warto wiedzieć co się dzieje bo czasami i tak można zarobić
Zanim osiągniesz to mityczne FIRE to jeszcze 3 razy zmienisz swoją strategie także o ile nie jesteś
@mirko_anonim Akurat dzisiaj jestem bardzo spokojny i wyluzowany. Ty po prostu szukasz kwadratowych jaj. Co Ci ma profesjonalny doradca doradzić? Czy możesz iść do kina w sobotę czy zaoszczędzone 25 zł wrzucić w obligacje albo akcje? Więcej jaj i mniej pajacowania. Celem inwestowania jest zarabianie kasiory, więc ostatecznie wszystko rozbija się o to, w co najlepiej zainwestować.
kredyt na działkę bo to zwykły gotówkowy z oprocentowaniem 10%
zamiast przeznaczać 100% oszczędności na nadpłatę, nie zacząć dzielić tych pieniędzy 50/50, i jednej części przeznaczać na zakupy akcji/obligacji/ETFów
@mirko_anonim: no brawo, ale co ma IKZE do FIRE? W tym momencie wiek emerytalny mężczyzn to 65 lat ukończone. Tyle samo, żeby skorzystać z kasy na IKZE. Gdzie to "early"?
kredyt na działkę bo to zwykły gotówkowy z oprocentowaniem
✨️ Autor wpisu (OP): Odbiegamy mocno od clue wątku (zapytanie o ciekawe i warte polecenia materiały + opinia o płatnych doradcach finansowych) ale odpowiem.
Przy takim wysokim oprocentowaniu musiałbyś osiągać regularnie (niezależnie od sytuacji rynkowej) wysokie zwroty z inwestycji,
Dokładnie to jakieś 12% brutto, przy czym efektywność nadpłat trochę maleje z czasem.
Po prostu zacząłem rozważać warianty mniej dla mnie korzystne w tym momencie, ale być może bardziej opłacalne w dłuższym terminie
@mirko_anonim: jeśli godzisz się z tym, że w dłuższym terminie mogą być bardziej opłacalne, ale mogą mniej (zależy jak pójdzie kolejny rok/lata na giedzie) to może podziel np 90% spłata i 10% inwestowanie, lub 80/20 A ile Ci zostało tego kredytu na działke?
Powoli wgryzam się w tematykę FIRE i chciałbym zapytać czy ma ktoś może jakieś godne polecenia artykuły/opracowania/blogi o tej tematyce?
Na razie jestem w trakcie studiowania wpisów na inwestomat.eu i szczegółowej analizie mojej sytuacji finansowej, ale może ktoś podrzuci coś jeszcze do poczytania.
Ewentualnie - czy jest sens łapać kontakt z jakimś profesjonalnym doradcą finansowym (np. wspomniany Inwestomat) żeby przestudiować sytuację i zaplanować kolejne kroki? Wydaje mi się że ogarniam dość dobrze swój budżet, ale mam wrażenie że robię to zbyt "zachowawczo" i może jest jakaś droga która teraz niekoniecznie będzie "sensowna" ale w perspektywie 5-10 lat będzie korzystniejsza.
#gielda #oszczedzanie #emerytura
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt
Profesjonalny doradca to w większości przypadków profesjonalny sprzedawca - doradzi Ci inwestowanie w to co najbardziej będzie dla niego korzystne (lub dla instytucji która go zatrudnia).
Zapytałem o polecane materiały w temacie + ewentualną opłacalność rozmowy z "fachowcem" dla przedyskutowania moich aktualnych posunięć finansowych ;), a Ty się napiąłeś jakbym poprosił o rozpiskę co, kiedy i za ile kupić. Więcej luzu
Zanim osiągniesz to mityczne FIRE to jeszcze 3 razy zmienisz swoją strategie także o ile nie jesteś
Nie wiem czemu założyłeś że rozmawiasz z jakimś totalnym świeżakiem, ale rozjaśnię Ci
@mirko_anonim: no brawo, ale co ma IKZE do FIRE? W tym momencie wiek emerytalny mężczyzn to 65 lat ukończone. Tyle samo, żeby skorzystać z kasy na IKZE. Gdzie to "early"?
🔥 FIRE z punktu widzenia Europejczyka
https://youtube.com/playlist?list=PL2GR89pe9acH1sGsdQpbeZ1aafwjKfwvm&si=eFeaiaDoQuoNAl1k
Dokładnie to jakieś 12% brutto, przy czym efektywność nadpłat trochę maleje z czasem.
@mirko_anonim: jeśli godzisz się z tym, że w dłuższym terminie mogą być bardziej opłacalne, ale mogą mniej (zależy jak pójdzie kolejny rok/lata na giedzie) to może podziel np 90% spłata i 10% inwestowanie, lub 80/20
A ile Ci zostało tego kredytu na działke?