Wpis z mikrobloga

#budowa #nieruchomosci #dom #budowadomu #warunkizabudowy #prawobudowlane

Cześć, jeżeli mam dla działki wydane warunki zabudowy, a chciałbym zmienić jeden parametr? Na przykład wysokość do kalenicy.
Proceduję cały wniosek od początku czy tylko jakąś tam jedną rzecz mogę zawnioskować?

Pytanie bonusowe - jeżeli działka nie będzie objęta planem ogólnym w 2025, jakie problemy może to wygenerować w 2026 dla budowy i potencjalnie nowych warunków zabudowy?
Wiem, że stare zostają w mocy ofc.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wyrewolwerowanyrewolwer: Nowych warunków zabudowy w 2026 nie dostaniesz jeśli nie będzie planu ogólnego.

Na zmianę parametru w aktualnych wz cały wniosek od początku.

PS. Aktualne warunki pozostają w mocy jeżeli będą zgodne z przyszłym planem ogólnym w momencie uzyskiwania pozwolenia na budowę (tylko prawomocne pozwolenie robi override nad uchwalanym planem), jeśli będą sprzeczne to też zostaną spuszczone w kiblu xd
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer:
Mocno mieszają te plany ogólne. Co do zasady dobrze to brzmi, ale sporo niepewności wprowadza. Nie wiesz czy można to gdzieś sprawdzić online? Chociaż jakaś przykładowa gmina albo coś takiego, bo jak dzwoniłem do docelowej gminy to oni jeszcze nic nie mieli ruszone miesiąc temu.

PS. Aktualne warunki pozostają w mocy jeżeli będą zgodne z przyszłym planem ogólnym w momencie uzyskiwania pozwolenia na budowę (tylko prawomocne pozwolenie robi override
  • Odpowiedz
@Wyrewolwerowanyrewolwer: https://stawskiadwokaci.pl/aktualnosci/ile-sa-wazne-stare-warunki-zabudowy/

Do 1 stycznia 2026 r. nic się nie w tym zakresie nie zmienia. Decyzje o warunkach zabudowy wydane przed 24 września 2023 r. jak i po tej dacie pozostaną ważne bezterminowo, jeżeli będą prawomocne przed 1 stycznia 2026 r.

Wszystkie decyzje o warunkach zabudowy prawomocne do końca 2025 r. będą ważne bezterminowo a ich wygaśnięcie nastąpi w przypadku uchwalenie planu miejscowego dla terenu objętego decyzją o warunkach zabudowy.
  • Odpowiedz
@darek-jg: No i właśnie - punkt pierwszy i drugi się wyklucza...
O ile zdążysz uprawomocnić WZ do 01.01.26, pozostają ważne bezterminowo. O tym mówi pierwszy punkt.
A drugi mówi, że wygasną w przypadku planu miejscowego.

Ale i tak - nie wynika z tego jakaś tragedia, jeżeli ktoś chce się budować na małej wsi to tam pewnie plany ogólne nie wjadą, mzpz nie ma, więc zostaje WZ
  • Odpowiedz
Wszystkie decyzje o warunkach zabudowy prawomocne do końca 2025 r. będą ważne bezterminowo a ich wygaśnięcie nastąpi w przypadku uchwalenie planu miejscowego dla terenu objętego decyzją o warunkach zabudowy.

@darek-jg:
Niby ważne bezterminowo, ale wygaśnięcie "nastąpi w przypadku uchwalenia planu miejscowego dla terenu objętego WZ"
No to jak, nie wygasną w końcu czy wygasną?
  • Odpowiedz