Wpis z mikrobloga

Od jakiegoś czasu w #krosno w środku miasta, nad rzeką bytują sobie czaple. Wielokrotnie próbowałem podejść z bliska zrobić zdjęcie jak polują ale ostrożne są france. Ale uciekają dosłownie 200-300m. dalej i jak pójdę to wracają do wody od razu. Temperatura -9.8C ale przyjemnie teraz.
#ptaki #natura #czapla #ornitologia #dziendobry
PrezesKarp - Od jakiegoś czasu w #krosno w środku miasta, nad rzeką bytują sobie czap...

źródło: temp_file357680077114843321

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wszystko po okolicy zamarza to przeniosła się do miasta, gdzie jest cieplej. Fajnym miejscem jest miejsce wylotu wody z oczyszczalni. Swego czasu widziałem tam kilka czapli i stadko cyraneczek.
  • Odpowiedz
  • 2
@aaadam91 One w lecie tutaj też urzędują. Tylko raczej wcześnie rano je można spotkać. Kiedyś naliczyłem 5. A na jedną dziś wlazłem praktycznie ale uciekła zanim zdążyłem zdjęcie zrobić. Tak samo się mnie nie spodziewała jak ja jej. W nocy też je słychać bo byłem zdziwiony jeszcze parę lat temu jak usłyszałem skrzeknięcie czapli okolicach cmentarza i myślałem, że się przesłyszałem.
  • Odpowiedz
  • 0
@adikos Artykuł sprzed trzech lat i właśnie mniej więcej wtedy właśnie w nocy je słyszałem. Teraz można je spotkać za basenami na MOSiRze praktycznie codziennie tylko wcześnie rano raczej albo tuż przed zmierzchem.
  • Odpowiedz