Wpis z mikrobloga

@siedze-na-antresoli no właśnie podczas bezpośredniej rozmowy z polakami prawie zawsze się rozumiemy. Prawie zawsze bo ostatnio rozmawiając o jedzeniu, dowiedzialem się, że też macie krokety i też pojawiają się na święta i kilka razy w roku. Nie pasowało mi, że Krokiety się czasem wiąże lub daje... No patyczkiem zabezpiecza by się nie rozpadły o.O jak się okazuje, google u mnie i znajomego po wpisaniu tego samego słowa, bez różnicy czy napisane
  • Odpowiedz
@EpicElion z szafy cię wypuścili że nie wiesz jak się jajecznicę robi? Zależy co lubisz, ja najbardziej lubię na boczku. Kroisz boczek w drobną kostkę lub plasterki, obsmażasz na smalcu i wbijasz jajka. Ewentualnie ta sama wersja tylko że z cebulą. Zresztą jajecznicę możesz zrobić z czym chcesz, grzyby leśne, pieczarki, kiełbasa, szynka, słonina a nawet z parówkami ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@EpicElion podsmażyć pomidorki, zeszklić cebulkę, lekko zarumienić boczek. Wymieszać, wbić w to jajka, wymieszać, przyprawić, smażyć, cieszyc się życiem.

Halo Monika, jesteś potrzebna!!
@moll
  • Odpowiedz
@EpicElion ja to lubię jajecznicę na grzance.
1. Smażysz boczek na chrupko (ja lubię w plastrach i wcześniej kroję go na mniejsze części). Czasami lubię zamiast boczku dać jalowcowej, wtedy drobna kostka. Po usmażeniu kładę gonna ręczniku papierowym, by odsączyć od tluszczu i uczynić bardziej chrupkim.
2. Jaja do miski -> solisz średnimi szczyptami (liczba jajek minus jeden).
3. Bełtasz jakby jutra miało nie być, jajuwa ma się napowietrzyć, można blenderem.
4. Ja w tym
  • Odpowiedz
@EpicElion dodajmy jeszcze ważne zasady metodyki krojenia: jeśli robisz jajecznicę na boczku, to boczek kroisz w kostkę, jednakże jajecznica na kiełbasie charakteryzuje się kiełbasą krojoną w plastry!
  • Odpowiedz
@EpicElion: Daję na patelnie trochę oleju smażę szynke i pomidora i trochę solę.Jak się usmaży znowu wbijam jajka i znowu dosalam i wsypuje pocięty szczypior.Smażysz aż ci się fajnie zetnie i voila.Pod koniec smażenia szynki można,przed wrzuceniem szynki można dać troszkę masła.
  • Odpowiedz
no właśnie pasta mi się kojarzyła z pastą do zębów i... Makaronem. Chyba nie macie po prostu odpowiednika słowa pomazánka. To normalne.

@kureci_paratko: Nie rozumiem skąd ten upór. Tu akurat mamy i jest to właśnie pasta.

https://aniagotuje.pl/przepisy/sosy-i-pasty/pasty

Nie wiem czemu koledzy wyżej kombinowali z jakimiś kremami i smarowidłami. Może to kwestia regionu, ale pasty jajeczne jadam od dziecka. Wikipedia też podaje pastę kanapkową jako odpowiednik pomazanki.
  • Odpowiedz
@EpicElion
Nie weim czy ktoś pisał ale moim zdaniem najlepsza jest na słoninie. Możesz bardzo mocno rozgrzać taki tłuszcz i wtedy kiedy wlewasz jajka to ścinają sie doslowanie moment i moim zdaniem taka jest najlepsza. No i żółtka mieszam na koniec, nie może byc za sucha.

@deptacz_gnoju
O to to. Najlepsza na
  • Odpowiedz