Potrzebuje pomocy w wyborze gravela. Rocznie na rowerze robie tak ze 5tys km. Głównie służy mi do pomykania po mieście latem i raz na czas jakas wycieczka. Moim obecnym sprzetem jest triban rc120 i chętnie bym zmienił na jakiś wyższy level, ale tak patrząc racjonalnie, czy jest sens? Zastanawiam się nad tribanem rc520 albo jakimś Krossem Eskerem, budżet załóżmy jakieś 5k pln max. Oczywiście inne marki wchodzą w grę.
@lil_dill: NS Bikes Rag2, Giant revolt 1, kilka fajnych z Marin znajdziesz też. Ale raczej 5500-6k. To nawet unibike geos. W tej cenie jest kilka fajnych konstrukcji, poniżej to raczej kross zostaje.
@lil_dill: Przyjmując, że typowy kolarz jeździ raczej jak jest cieplej zostaje z sześć miesięcy. 210 kilometrów tygodniowo, to sporo nawet dla osoby co nie pracuje. Dajmy na to że robisz 10 km w jedną stronę do pracy daje 100 na tydzień, zostaje jeszcze 110 czyli sobota niedziela po 55km.
Ja jeżdżę cały rok więc średnio 100 tygodniowo nie jest jakimś wyzwaniem ale
Przyjmując, że typowy kolarz jeździ raczej jak jest cieplej zostaje z sześć miesięcy
@4x80: Powiedziałabym, że raczej 8 miesięcy. W Polsce bez problemu można jeździć rowerem od marca do listopada. Wtedy te 5000 km rocznie wcale nie przeraża, to ok 20 km dziennie - lub jak kto woli, jedna solidna wyprawa weekendowa :)
@lil_dill: Wyżej polecano Ci eskera 5.0 i 6.0 - oczywiście również polecam te modele, ale
@4x80: 5k przegiołem co ( ͡°͜ʖ͡°) Ale jezdze w sumie cały rok, oprocz deszczowych dni, bo tego nienawidze, a mrozy mi niestraszne. W zeszlym roku zrobiłem 4500 na w sumie takim kreceniu sie „wkoło komina”.
@p__b: obecny rower to dosc niski poziom, że tak to nazwe, chcialem po prostu sie zorientowac czy zmieniajac bryke na lepsza jakos szybciej bede jezdzic czy cos xD
Potrzebuje pomocy w wyborze gravela.
Rocznie na rowerze robie tak ze 5tys km. Głównie służy mi do pomykania po mieście latem i raz na czas jakas wycieczka. Moim obecnym sprzetem jest triban rc120 i chętnie bym zmienił na jakiś wyższy level, ale tak patrząc racjonalnie, czy jest sens?
Zastanawiam się nad tribanem rc520 albo jakimś Krossem Eskerem, budżet załóżmy jakieś 5k pln max. Oczywiście inne marki wchodzą w grę.
#rower #gravel #triban #kross #jakirower #rowery
@lil_dill: Ja osobiście wybrałabym eskera, w tej cenie znajdziesz już kilka fajnych opcji.
W tej cenie jest kilka fajnych konstrukcji, poniżej to raczej kross zostaje.
@lil_dill: Przyjmując, że typowy kolarz jeździ raczej jak jest cieplej zostaje z sześć miesięcy. 210 kilometrów tygodniowo, to sporo nawet dla osoby co nie pracuje. Dajmy na to że robisz 10 km w jedną stronę do pracy daje 100 na tydzień, zostaje jeszcze 110 czyli sobota niedziela po 55km.
Ja jeżdżę cały rok więc średnio 100 tygodniowo nie jest jakimś wyzwaniem ale
@4x80: Powiedziałabym, że raczej 8 miesięcy. W Polsce bez problemu można jeździć rowerem od marca do listopada. Wtedy te 5000 km rocznie wcale nie przeraża, to ok 20 km dziennie - lub jak kto woli, jedna solidna wyprawa weekendowa :)
@lil_dill: Wyżej polecano Ci eskera 5.0 i 6.0 - oczywiście również polecam te modele, ale
Ale jezdze w sumie cały rok, oprocz deszczowych dni, bo tego nienawidze, a mrozy mi niestraszne. W zeszlym roku zrobiłem 4500 na w sumie takim kreceniu sie „wkoło komina”.
@lil_dill: Nie tylko w tym stylu jak opisałem to bardzo dużo, jak cały rok nieźle. :)