Wpis z mikrobloga

Obejrzałem właśnie "Szczęśliwego Nowego Jorku" z 1997 roku i powiem wam że jest to mocno niedoceniany (zjechany przez "krytyków" na Filmwebie) film który pokazuje jak tak naprawdę wyglądał "American dream" polskich emigrantów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Klimat jest kapitalny i bardzo podobny do tego z GTA 4 gdzie przygnębiająca rzeczywistość miesza się z nieco komicznymi postaciami. Jest śmieszno jak i straszno czyli tak jak w komediodramacie być powinno.

Co ciekawe kawałek zespołu IRA o tym samym tytule który wszyscy kojarzymy z radia powstał właśnie na potrzeby tej kinowej produkcji a w scenie wprowadzającej mamy widok na dwie wieże WTC zanim runą 4 lata później.

Mamy tu oczywiście śmietankę polskich aktorów i słynną scenę z "polskimi mordami" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#filmpolski #film #filmweb #kino #gta #muzyka #emigracja #ciekawostki
Larsberg - Obejrzałem właśnie "Szczęśliwego Nowego Jorku" z 1997 roku i powiem wam że...
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

film który pokazuje jak tak naprawdę wyglądał "American dream" polskich emigrantów

@Larsberg bardziej nielegalnych polskich emigrantów. Chociaż Azbest miał "green card" i ostatecznie dostał obywatelstwo ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Larsberg: Wiesz, że ten film był kręcony w Warszawie??? A jego koszt to było 21,37zł serio to teatr telewizji, a do NY pojechali na tydzień na przebitki. Ciekawa sprawa. Dużo green screena, i scenografia jak zacząłem się przyglądać to nie mogę patrzeć tak samo na ten film :D
  • Odpowiedz